Hoewel in de basis afgelopen weken weinig veranderd is op de verhitte rundvleesmarkt, valt uit meerdere hoeken te horen dat de verslechterende situatie rond het coronavirus de markt kan verstoren. Verhalen komen onder meer uit Duitsland, maar ook commercieel directeur Clemens Roelofs van één van Nederlands grootste runderslachters, Ameco uit Apeldoorn, ziet dit.
De prijzen voor rundvlees bevinden zich al maanden op hoge niveaus. De achterblijvende productie - zowel wereldwijd als op Europees niveau - leidt nog altijd tot een zeer sterke prijsvorming. Bovendien stelde het ministerie van Landbouw in Australië, één van 's werelds grootste exporteurs, recent de verwachtingen over de productie omlaag bij. In het Verenigd Koninkrijk werd afgelopen week ook nog een 4% lagere rundvleesproductie gemeld. Het draagt bij aan het onderliggende, sterke sentiment.
Krap aanbod van slachtvee
Dichter bij huis spreekt Roelofs van een krap aanbod van runderen en dus ook van rundvlees. Zowel het aanbod van slachtkoeien als rosés is beperkt. In Duitsland is het aanbod van levend vee eveneens niet groot, wat leidt tot concurrentie op de Nederlandse markt: "In Duitsland liggen de prijzen voor veehouders nog wat hoger dan hier", zo meldt Roelofs. Hierdoor is het voor slachterijen puzzelen om de haken goed gevuld te krijgen. De Ieren hebben (vanwege personeelsgebrek) veel moeite om voldoende product verwerkt te krijgen. Bovendien is het aanbod van vlees uit Zuid-Amerika klein.
De gespannen situatie, wat betreft het aanbod van levend rundvee, begint op het moment steeds meer uit de pas te lopen met de mogelijkheden in de verkoop. Recentelijk zijn namelijk de zorgen over het oplopende aantal coronabesmettingen en de mogelijkheid van eventueel 'lockdownachtige' maatregelen snel toegenomen.
Eerste lockdown zit vers in geheugen
Afgelopen periode was de vleeshandel zeer vlot, zeker met het vizier op de bevoorrading voor de feestdagen. Sinds vorige week wordt echter meer en meer gesproken over een rustigere vraag. De onzekerheid rond de verslechterende coronasituatie en de gevolgen voor de horecasector neemt toe. De omvang van de bestellingen neemt af, om te voorkomen dat er voorraad ontstaat die niet gebruikt kan worden.
Roelofs gaat er vooralsnog vanuit dat de vraag voor de feestdagen de markt tot Kerst stabiel kan houden, maar voorziet voor begin januari een lastigere situatie ontstaan: "Het krappe aanbod stuwt de prijzen voor levend rundvee naar grote hoogtes, maar de marges knellen mogelijk bij aanvang van het nieuwe jaar als een deel van de vraag naar rundvlees wegvalt."
Hoewel de markt voor rundvlees dus nog altijd op hoge niveaus voortloopt, is van euforie op dit moment geen sprake meer. Daarvoor heerst er teveel onzekerheid over de gevolgen van eventuele nieuwe maatregelen in de strijd tegen het coronavirus.