De cacao-oogst in Ivoorkust loopt niet zoals gepland. Op dit moment is een achterstand van 10% zichtbaar op voorgaande seizoenen. Tegelijkertijd zorgt de omikronvariant van het coronavirus ervoor dat handelaren pessimistisch zijn over het herstel in de vraag naar cacaoproducten. Met andere woorden: de cacaomarkt wordt geteisterd door onzekerheden. En dat heeft effect op de notering.
De markt voor cacao wordt geteisterd door onzekerheden. De introductie van de omikronvariant van het coronavirus geeft handelaren het gevoel dat het recente herstel in de vraag naar cacaoproducten weleens trager kan verlopen. Dit omdat veel landen recent opnieuw beperkende maatregelen hebben ingevoerd. Bronnen geven aan dat deze maatregelen – in elk geval in Nederland – zomaar eens naar het nieuwe jaar getild kunnen worden. Deze maatregelen komen zowel het consumptie- als aankoopgedrag van consumenten niet ten goede.
Een tweede onzekerheid is de berichtgeving vanuit Ivoorkust over de cacao-oogst. Op dit moment ligt de productie 10% lager dan in dezelfde periode vorig seizoen. Aanvankelijk werd dit afgeschreven als 'een trage start van het seizoen', maar van die gedachte is inmiddels geen sprake meer. "De peulen en bloemen ontwikkelen zich veel langzamer dan in voorgaande seizoen", zo stellen telers tegenover persbureau Reuters. Eén teler oogstte in oktober zeven zakken cacao. Dat waren er een jaar eerder nog vijftien. In november haalde hij vijf zakken van het land. Dat waren er vorig jaar dertien.
De cijfers zijn problematisch, omdat november en december de belangrijkste maanden zijn in het Ivoriaanse oogstseizoen. Producenten verwachten niet dat de maand december de geleden verliezen kan compenseren. Sommigen verwachten zelfs dat de slechte omstandigheden tot en met maart – het einde van deze oogst – aanhouden. Deze gegevens hebben veel handelaren pessimistisch gemaakt over de rest van het seizoen.
Notering nog altijd dalende
Bovenstaande zorgt ervoor dat de notering voor cacao op de Intercontinental Exchange afgelopen week naar het laagste niveau in vier maanden is gezakt. Woensdag 1 december kwam de notering uit op $2.102 per ton (omgerekend €1.862). Dit terwijl op dinsdag 23 november nog $2.292 per ton werd betaald voor cacao. Een verschil van bijna 10% in acht dagen, of zes handelsdagen. Vrijdag 3 december sloot de notering voor cacao op $2.123 per ton, oftewel €1.880 per ton. Op maandag 6 december is de koers nog verder gedaald, tot $2.069 per ton.
Onduidelijk is wat de verwachting voor komende periode is. Op dit moment laat de cacaomarkt zich door alle ontwikkelingen beïnvloeden. Zijn de cacaomalingscijfers toch beter dan verwacht, dan zal de prijs in rap tempo weer stijgen. Blijft de vraag uit, dan is een verdere daling niet onwaarschijnlijk. Maar tegelijkertijd is het ook afwachten wat de oogstontwikkelingen in Ivoorkust zijn. Een iets kleinere oogst kan opgevangen worden door het grote overaanbod, maar dan moet de vraag dus niet ineens terugkeren naar 'normale' niveaus.