Grainlabs

Nieuws Brood

Nederlandse bakkerij houdt gebruik van zout stabiel

14 December 2021 - Kimberly Bakker

De Nederlandse bakkerijsector behoort tot de koplopers als het gaat om zoutreductie in brood. Uit de nieuwe Zoutmonitoring van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij blijkt dat het zoutgehalte voor het derde jaar op rij is uitgekomen op 1,62%. Een niveau ver beneden de wettelijk vastgestelde norm.

De Nederlandse bakkerijsector heeft het zoutgehalte in brood afgelopen jaar stabiel gehouden. Voor het derde jaar komt het gewogen gemiddelde uit op 1,62% zout op de droge stof. Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) in de nieuwe Zoutmonitoring. Daarmee voldoet de bakkerijsector aan de wettelijke norm van 1,8%. Die norm geldt voor brood dat in Nederland is geproduceerd en bestemd is voor de binnenlandse markt. Luxe broodsoorten, waaraan zoutbevattende ingrediënten zijn toegevoegd – denk aan olijven, kaas of spek – vallen buiten deze norm.

De sector heeft het zoutgehalte in brood stapsgewijs flink teruggebracht, zo is te zien in de cijfers. Tien jaar terug (in 2011) lag het zoutgehalte op 2,1%. Eén jaar later was dat 1,93%. En nog eens één jaar later nog 'slechts' 1,77%. De laatste keer dat een niveau boven de 1,60% werd behaald, was in 2017. Het zoutgehalte in brood lag toentertijd op 1,78%. "Dit laat zien dat bakkers in Nederland inmiddels werken met een standaard zoutgehalte en dat ook hebben doorgevoerd in de recepturen", aldus Edith van Peij, kennisspecialist Voeding en Levensmiddelenwetgeving bij de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij.

Nederland is tevens een van de koplopers als het gaat om zoutreductie in brood. Van de Europese landen voldoen alleen Groot-Brittannië (1,55%) en Finland (1,76%) aan de wettelijk vastgestelde norm van 1,8%.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Analyse Grondstoffen

Tegenstrijdige signalen op de granenmarkt

Analyse Grondstoffen

Brazilië en China vinden voor granen en soja

Analyse Grondstoffen

Russische boeren zijn huiverig met zaaien tarwe

Analyse Grondstoffen

Oorlogspremie omhoog op de graanmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden