De vraag naar bakkersgist stijgt traditiegetrouw in december omdat er dan veel producten met gist worden geproduceerd. Tegelijk zit er weinig beweging in de gistprijzen, omdat de contracten met gistafnemers afgesloten worden voor een jaar. Door de lockdown in Nederland ziet producent Algist Bruggeman wel verschuivingen ontstaan.
Ron Vlasman, accountmanager bij Algist Bruggeman ziet door de lockdown een stagnatie in de broodconsumptie via de horeca. "Bakkerijen met een hoog omzetaandeel in de horeca nemen hierdoor minder gist af. Ondanks dat er minder broodconsumptie via de horeca plaatsvindt, zorgt dit niet voor een volledige verschuiving van dit aandeel naar de retail en ambachtelijke bakkerijen. Afhankelijk van het omzetaandeel horeca in de betreffende bakkerij wordt dit verlies nog enigszins gecompenseerd door de omzetstijging in de eigen winkels."
Vlasman denkt dat deze lockdown positief uitpakt voor de ambachtelijke bakker omdat consumenten zichzelf graag verwennen, en tegelijk de drukte in de supermarkt willen ontvluchten. Dat zag je in de vorige lockdowns ook gebeuren. Hij vindt het te vroeg om nu al uitspraken te doen wat deze lockdown betekent voor de bakkerssector.
De gistprijs lift mee op de prijs van melasse. Deze wordt gebaseerd op de suikerprijs aangezien melasse een restproduct van suikerbiet is. De afgelopen twee weken daalde de suikerprijs op de Liffe. Op vrijdag 17 december stond de slotnotering op $498. Afgelopen week vertoonde de suikerprijs een grillig verloop. Op 20 december dook de prijs naar $487, mogelijk veroorzaakt door wat onzekerheden rond de omikronvariant. Om op 23 december te eindigen met een slotkoers van $503 op de Liffe.