Shutterstock

Analyse Rijst

Hoe presteerde rijst in coronajaar 2021?

3 Januari 2022 - Rianne Nieuwenhuize

We bevinden ons alweer in de eerste week van het nieuwe jaar. Tijd om terug en vooruit te blikken op de markt voor rijst. Over het algemeen bleef die markt vorig jaar vrij rustig. Dit ondanks onzekerheden rond de omikronvariant, logistieke problemen en lockdowns. Is dat ook in het nieuwe jaar het geval?

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Afgelopen jaar, ook wel 'het coronajaar' genoemd, bleef de markt voor rijst een stabiele koers varen. De notering op de CBoT in Chicago schommelde tussen de $12 en $14 cents per cwt, ook in tijden van lockdowns. Op 17 juni werd de laagste notering bereikt, namelijk $12,20 cents per cwt. 

Regionale invloeden
De markt voor rijst wordt grotendeels bepaald door de activiteiten in India, Vietnam, Rusland en Thailand. Neem bijvoorbeeld de export van rijst vanuit Vietnam. De exportcijfers stegen tot en met oktober flink. In september lag de export 19% boven het niveau van een maand eerder, op 593.624 ton. Die stijging werd veroorzaakt door een versoepeling van de coronamaatregelen in het land. De toename in de export had een prijsstijging in rijst tot gevolg. Op vrijdag 19 november noteerde rijst $14,50 cents per cwt, het hoogste niveau van afgelopen jaar.

Rusland meldde in november vervolgens dat het areaal in Krasnodar, dat in het zuiden van Rusland ligt, iets toegenomen is. De rijst in deze regio wordt weggezet als 'Kuban-rijst'. Voor dit jaar wordt ingezet op een areaal van 120 hectare, tegen 118 hectare afgelopen jaar jaar. De stijging in het areaal van Kuban-rijst kan in dit nieuwe jaar een daling in de notering veroorzaken. In 2021 zijn de effecten nog niet zichtbaar geweest.

India heeft een eigen notering voor witte rijst. Die daalde in oktober met 2,8%. De recordhoge productieraming voor seizoen 2021/2022 ligt daaraan ten grondslag. Opvallend genoeg had dit weinig effect op de notering op de CBoT. Waarschijnlijk waren de invloeden vanuit andere landen sterk genoeg om de rijstprijs stabiel te houden. Alleen op vrijdag 3 december werd een kleine piek gezien, op $14,30 cents per cwt. Vlak voor Kerst daalde de prijs wel iets, als gevolg van onzekerheden rondom de omikronvariant van het coronavirus.

Stabiel of lichte stijging
Analisten voorzien dat de notering voor rijst in 2022 stabiel blijft of wellicht licht stijgt. Dit heeft grotendeels te maken met de hoge inputkosten en de hoge tarieven voor logistieke dienstverlening. De kosten voor diesel en kunstmest nemen ook alleen maar toe. Daardoor is het aannemelijk dat de notering van rijst - na een jaar van stabiliteit - een (iets) grilligere tijd gaat zien. Ook omdat de vraag naar rijst blijft stijgen. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden