De eerste week van het nieuwe jaar is aangebroken. Een mooie gelegenheid voor een terug- en vooruitblik. De markt van haver was, net zoals veel andere grondstoffen, onderhevig aan grillen. In november piekte de notering, maar dat niveau werd niet het hele jaar vastgehouden. Een blijvend tekort is vooralsnog de enige stabiele factor in de markt.
Afgelopen jaar begon met voorzichtigheid en, net als nu, hadden delen van Europa te maken met een lockdown. Dat had destijds effect op de prijs van haver, die op de CBoT op $356 per bushel stond. Over de maanden april en mei kroop de notering langzaam naar een niveau van $400 per bushel. Die stijging zette door in de maanden daarna, en zeker in de herfst. Haver ging in deze maand naar grote hoogte, met een notering van $590 per bushel op 1 oktober.
Na pieken komen dalen
De notering voor haver bereikte in november een hoogtepunt van $765 per bushel op 19 november. Op dat moment noteerde ook de tarweprijs het hoogste niveau van het jaar, waardoor de markt veel positieve sentimenten kende. Een verwacht tekort aan product uit Canada en de Verenigde Staten was de reden voor deze prijsstijging. Ook dit jaar is haver naar verwachting beperkt beschikbaar, aldus het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Door de droge zomer komt er minder haver van de Canadese en Amerikaanse akkers.
Het niveau van november kon niet vastgehouden worden. Op 1 december noteerde haver $722 per bushel. Dit had te maken met de omikronvariant van het coronavirus, wat met name in de contractmarkt angst veroorzaakte. De contractprijs stond lange tijd hoger dan de fysieke prijs, maar die twee trekken nu meer naar elkaar toe. Op 14 december steeg de prijs naar een niveau van $736 per bushel. Eén week later was dit prijseffect verdwenen, want op 21 december stond de notering op een relatief laag niveau: $666 per bushel. Op de een na laatste beursdag van het jaar, 30 december bleef de notering op ditzelfde niveau hangen.
Haverareaal stabiel
Wat de notering van haver dit jaar in het zadel kan helpen, is de groeiende populariteit van haverdranken als melkvervanger. Analisten verwachten dat de verkoop van havermelk komende vijf jaar jaarlijks met 13,4% groeit, en dat de waarde in 2026 uitkomt op circa $6,8 miljard. Vooral Duitse boeren telen steeds meer haver; daar was in vijf jaar tijd een stijging zichtbaar van 37% tot 180.000 hectare. Binnen de Europese Unie heeft Spanje het grootste areaal; ongeveer 525.000 hectare. Het jaar is, voor wat betreft de notering, in elk geval goed afgetrapt. Woensdag 5 januari kwam de notering uit op $677,80 per bushel.