Ivoorkust kende de afgelopen twee weken gunstige omstandigheden voor de teelt van cacaobonen. Telers verwachten in februari meer cacaobonen te hebben dan vorig jaar in dezelfde periode. Hoe reageerde de cacaonotering daarop? En welke gevolgen heeft illegale mijnbouw in Ghana voor de cacaoproductie?
's Werelds grootste cacaoproducent, Ivoorkust, bevindt zich momenteel in het zogenaamde 'droge seizoen'; een periode die loopt van half november tot maart. Een spannende periode voor telers, omdat deze periode bepalend kan zijn voor de hoofdoogst (die plaatsvindt van oktober tot maart). Elke vorm van regen is daarom altijd meer dan gewenst. En dat geluk hebben de telers dit seizoen. Afgelopen twee weken is er lichte regen gevallen en was er een milde wind. Zo viel in de westelijke regio van Soubre vorige week 5 millimeter neerslag, een plus van 1,1 millimeter vergeleken met het vijfjarig gemiddelde.
Het bovenstaande is zeer goed nieuws voor de ontwikkeling van de cacaobonen en de oogstperiode in de maanden april tot september, zo melden lokale boeren bij persbureau Reuters. De telers verwachten dat er in de maand februari meer cacaobonen aan de plant gaan zitten dan in dezelfde periode een jaar eerder. Zelfs voor de hoofdoogst van cacaobonen doen al positieve geluiden de ronde. Al is nog niet iedereen overtuigd. Een deel van de telers vindt het te vroeg om nu al uitspraken te doen over de hoofdoogst.
Stabiele notering
Wanneer we kijken naar de notering voor cacao op de Intercontinental Exchange (ICE), dan zien we sinds half december een redelijk stabiel beeld. Vrijdag 31 december, wat de meest recente notering is sloot de prijs voor cacao op $2.298 per ton. Omgerekend naar euro's – bij de huidige wisselkoers – gaat het om een bedrag van €2.033 per ton. Het is een positief verschil van ongeveer 2% met een week eerder, toen stond de ICE-notering op $2.249 per ton. Een maand eerder stond de notering op $2.127 per ton. Die dip had toentertijd te maken met stakingen van havenarbeiders.
Hoewel de situatie in Ivoorkust heel goed is, kent Ghana – een andere grote producent van cacao – wel wat uitdagingen. De Cocoa Processing Company (CPC) vreest namelijk dat illegale mijnbouw in het land een bedreiging kan vormen voor de cacaoteelt in het land. Enerzijds uiteraard omdat de grond beschadigd wordt, maar anderzijds omdat telers daar meer mee kunnen verdienen. Veel van de illegale mijnbouw vindt plaats op cacaoplantages. Ghana en Ivoorkust zijn gezamenlijk goed voor ruim 60% van de wereldwijde cacaoproductie, maar de opbrengsten komen niet verder dan $10 miljard, stelt CPC-directeur Nana Agyenim Boateng.
Volgens de directeur van de Cocoa Processing Company moet daarom komende jaren steeds meer ingezet worden op verwerking van cacaobonen tot halffabricaten, zoals cacaoboter of cacaopoeder. Dat zou de opbrengsten kunnen verhogen tot $28 miljard. Wanneer wordt ingezet op de productie van chocolade, huidverzorging, cosmetica of warme chocolademelk zouden de twee landen gezamenlijk er zelfs $177 miljard aan kunnen verdienen.