Shutterstock

Nieuws Tarwe

Oekraïne moet tarwe-export terugschroeven

5 Januari 2022 - Kimberly Bakker

Oekraïne moet de tarwe-export voor de rest van dit verkoopseizoen terugschroeven als het de binnenlandse balans tussen vraag en aanbod wil behouden. In de eerste helft van het seizoen is 27% meer tarwe geëxporteerd dan een jaar eerder. Als dat tempo aangehouden wordt, is de verwachting dat bakkerijproducten in het land zelf tot september met 35% in prijs stijgen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwe-export vanuit Oekraïne stevent dit verkoopseizoen, dat loopt van juni 2021 tot juli 2022, af op een record. Tot en met half december is 15,4 miljoen tarwe geëxporteerd, een plus van 27% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De stijging wordt gedreven door verstoringen in de aanvoer van andere grote tarwe-exporterende landen. Denk aan Rusland, de Verenigde Staten en Canada. De exporttarieven die Rusland sinds begin van het afgelopen jaar hanteert hebben geleid tot een daling van 37,5% in het aantal zending vanuit dat land. Oekraïne was voor afnemers van Rusland een mooi alternatief.

Daarnaast spelen de aanhoudende droogteperioden in de Verenigde Staten en Canada een grote rol. Die hebben zowel de opbrengst als de kwaliteit van de tarwe in die landen verminderd. Dit terwijl Oekraïne zelf juist meer tarwe oogstte. Het land realiseerde afgelopen oogstseizoen een opbrengst van 33 miljoen ton, een plus van 23% in vergelijking tot een seizoen eerder. Tel daar de hoge tarweprijs bij op – de Matif in Parijs noteert aan het begin van het jaar €279,25 per ton (een plus van zo'n 30% vergeleken met een jaar geleden) – en je hebt een heel interessante reden om meer te exporteren.

{{dataviewSnapshot(24_1641379060)}}

Hoge prijzen voor brood
Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) voorspelt tegelijkertijd dat de tarweproductie in Oekraïne tegen het einde van dit seizoen uitkomt op 24,2 miljoen ton. En daar wringt de schoen voor het land. Op dit moment is namelijk al sprake van een beperkter aanbod op de binnenlandse markt. En dat heeft gevolgen voor onder meer de prijs van brood. Analisten verwachten dat de prijs van bakkerijproducten in Oekraïne tegen september met maar liefst 35% is gestegen als de tarwe-export in een vergelijkbare trend doorzet.

Om de binnenlandse balans tussen de vraag en het aanbod in stand te houden, kan Oekraïne dit verkoopseizoen eigenlijk niet meer dan 4 miljoen ton maaltarwe en 6 miljoen ton voedertarwe exporteren. Bronnen melden dat de regering in het Oost-Europese land inmiddels serieus overweegt om de export van maaltarwe dit jaar te beperken om de binnenlandse broodprijzen in de hand te houden.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden