Australië heeft – net als veel andere landen – moeite om de omikronvariant van het coronavirus de baas te zijn. Inmiddels wordt ook de vleesindustrie zwaar getroffen, waardoor verschillende verwerkingsbedrijven de deuren tijdelijk moeten sluiten. Vertegenwoordigers uit de sector vrezen voor een voedseltekort als de overheid geen actie onderneemt.
Kwetsbare voedselvoorzieningsketens in Australië moeten beschermd worden. Die oproep doet de Australian Meat Industry Council (AMIC) aan de federale overheid en deelstaatregeringen. Het aantal uitbraken van de omikronvariant van het coronavirus neemt rap toe; zo werd half december dagrecord na dagrecord verbroken. Daardoor worden 'essentiële' werknemers gedwongen om thuis te blijven. "Meerdere vleesverwerkingsbedrijven moeten (tijdelijk) de deuren sluiten of met een zeer lage capaciteit werken vanwege de corona-uitbraken."
In een situatie als deze – waarin de sector ook al kampt met recordhoge vleesprijzen en grenssluitingen – kan dat leiden tot een voedseltekort. De vertegenwoordigers van de Australische vleesindustrie vrezen dat eenzelfde situatie als vorig jaar zich voor gaat doen. "De regering moet prioriteit geven aan de productie en levering van de voedselketen. Dit op dezelfde manier als de gezondheidssector onder ongekende druk blijft opereren." Daarbij moet onder meer gedacht worden aan een vrijstelling van bepaalde regels en een betere toegang tot PCR-tests.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.