Vietnam heeft afgelopen tijd meer Robusta-koffie geëxporteerd. Dat leidt ertoe dat de notering daalt. Al zal dat niet in grote stappen gaan. Het aanbod is beperkt en de verzendkosten zijn hoog. De prijs van Arabica beweegt deze week zijwaarts, grotendeels gedreven door een hogere productie in Brazilië.
De wereldwijde koffie-export kwam twee jaar terug uit op 6,7 miljoen ton, gelijk aan het jaar daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van marktbureau IndexBox. Brazilië was toen – en is nu nog steeds – het belangrijkste exportland, met een volume van 2,4 miljoen ton en een waarde van $5 miljard. Ondanks krappere voorraden is dit niveau vorig jaar waarschijnlijk gepasseerd. Cijfers van Tridge tonen dat het Zuid-Amerikaanse land van januari tot en met september 1,7 miljoen ton koffie heeft geëxporteerd, een plus van 5,8% vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. De waarde van de export lag zelfs 17% boven het niveau van een jaar eerder, op $3,95 miljard.
Dat de Braziliaanse exportwaarde harder gestegen is dan het exportvolume hangt samen met de toename van de gemiddelde exportprijs: van $2,10 per kilo in januari naar $2,77 per kilo in september. Op de Intercontinental Exchange (ICE) steeg de wereldprijs voor Arabica, de populairste koffiesoort in Brazilië en de soort die het meeste geëxporteerd wordt, van $2,78 per kilo op 4 januari tot $4,26 per kilo op 29 september. In de maanden daarna steeg de prijs door tot $4,98 per kilo op vrijdag 31 december. Sinds begin dit jaar tendeert de notering zijwaarts, rond de $5,28 per kilo. Dat is het hoogste niveau in jaren.
Krappe voorraden in Brazilië zijn de voornaamste reden voor de prijsstijging van Arabica op de wereldmarkt. Daarom houden analisten de productiecijfers nauwlettend in de gaten. Goed nieuws is dat overheidsorganisatie Conab vorige week meldde dat de productie waarschijnlijk uitkomt op 55,7 miljoen zakken van 60 kilo. Dat is een stijging van 16,8% vergeleken met vorig jaar. Tegelijkertijd stelt de organisatie wel dat de wereldvoorraden van koffie dalen, waardoor de prijzen alsnog hoog blijven. Dit ondanks de productiestijging in Brazilië. Dat komt overeen met een verwachting van IndexBox. Het marktbureau verwacht dat de prijs voor Arabica dit jaar uitkomt rond de $4,20 per kilo. Iets lager dan nu, maar nog altijd een zeer hoog niveau.
Robusta wordt iets goedkoper
Vietnam is de op één na grootste koffie-exporteur ter wereld, maar focust zich daarbij juist op de teelt en export van Robusta. Twee jaar geleden realiseerde het land een totale koffie-export van 1,2 miljoen ton (zowel Robusta als Arabica). Over het afgelopen jaar zijn nog geen cijfers bekendgemaakt. Wel laten analisten weten dat de export de laatste weken weer is toegenomen. De zorgen over krapte op korte termijn zijn hierdoor iets naar de achtergrond verschoven. Dat uit zich in de notering op de Intercontinental Exchange. Die is gezakt tot $2,32 per kilo, het laagste niveau sinds 1 december. Eén week geleden stond de notering op $2,37 per kilo.
Een veel sterkere daling wordt door analisten overigens ook niet verwacht, wat te maken heeft met de hoge verzendkosten. Voor heel dit jaar gaat marktbureau IndexBox uit van een prijs van $2 per kilo. Dat niveau werd voor het eerst in september van het afgelopen jaar aangetikt. Eén jaar geleden stond de prijs nog op $1,36 per kilo. Een goede vraag houdt de prijs hoog. De grootste importeurs zullen daarbij de Verenigde Staten en Duitsland zijn. Die twee landen namen afgelopen jaren meer dan 1 miljoen ton koffie af en hebben daarmee gezamenlijk een marktaandeel van 37% in de totale koffie-import.