Wilhelm Dürr/Südzucker

Analyse Suiker

Stijgende olieprijs geeft de suikermarkt een boost

20 Januari 2022 - Kimberly Bakker

De olieprijs beweegt in rap tempo naar boven en dat stimuleert de productie van ethanol. Dit gaat ten koste van de productie van suiker. En dat is deze week zichtbaar in de Liffe-notering. Verbeterde oogstprognoses voor Thailand, India en Brazilië temperen de prijsstijging wel weer iets.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering voor Brent-olie is deze week naar een zevenjarig hoogtepunt gestegen. Dinsdag 18 januari sloot de koers op $88,64 per vat. Een mogelijke verstoring in de al krappe bevoorrading, als gevolg van aanvallen in het Midden-Oosten, heeft de prijsstijging veroorzaakt. Vaak heeft een hoge olieprijs tot gevolg dat de ethanolproductie toeneemt, ten koste van de productie van suiker. En dat terwijl het aanbod van suiker al niet groot is. Niet vreemd dus dat ook de notering voor suiker omhoog beweegt. Maandag 17 januari sloot de Liffe-notering op €445 per ton.

Hogere productie
Eén week geleden was dat nog 'slechts' €424 per ton. Dat was toen het laagste punt in vijf maanden tijd. De prijsdaling was het gevolg van verbeterde oogstprognoses in de Verenigde, Staten Brazilië, Thailand en India. In de periode van 1 oktober tot en met 15 januari produceerden de Indiase suikerfabrieken 15,1 miljoen ton suiker. Het is een stijging van 6% in vergelijking tot dezelfde periode een jaar eerder, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van de Indian Sugar Mill Association. Als gevolg hiervan zijn de binnenlandse prijzen voor suiker wel gedaald.

De suikerexport vanuit India bedroeg in de periode van oktober tot en met december 1,7 miljoen ton, meldt de organisatie. Dat is een verviervoudiging van het totale exportvolume van een jaar eerder. Analisten verwachten dat de Indiase export voor januari uitkomt rond de 700.000 ton. Een van de redenen dat voor komende maanden een hoog exportcijfer van witte suiker wordt verwacht, is het feit dat de premie voor witte suiker recent is gestegen naar ongeveer $100 per ton. Dit maakt de export van witte suiker interessanter dan export van ruwe suiker.

Het bovenstaande tempert de prijsstijging, die wordt veroorzaakt door de hoge olieprijs, iets. Ook het feit dat China in december minder suiker heeft geïmporteerd speelt een rol. 's Werelds grootste importeur voerde vorige maand 400.000 ton suiker in, een daling van 56,7% vergeleken met een jaar eerder. De totale jaarimport steeg wel, met 7,5% tot 5,67 miljoen ton. Tegelijk zorgt de markt ook voor onzekerheid, omdat de prognose voor de productie omlaag is bijgesteld, tot 9,95 miljoen ton. Er is vooral minder bietsuiker beschikbaar. Aan rietsuiker, wat veelvuldig wordt gebruikt voor de productie van ethanol, is een minder groot tekort.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden