De vraag op de uienmarkt is aan het schuiven. Dat komt doordat de vraag vanuit Afrika geleidelijk aan afneemt door het beschikbaar komen van de lokale oogst. Op de markt is dat vooral te zien aan in het onderscheid in prijs voor de verschillende maatsorteringen.
Het exportcijfer voor de eerste week van 2022 komt op basis van de voorlopige gegevens uit op ruim 25.000 ton. Het is daarbij opvallend dat Senegal en Ivoorkust nog steeds de belangrijkste bestemmingen zijn. Groot-Brittannië is de grootste afnemer buiten het Afrikaanse continent.
Voorraad
Ondanks een recorduienoogst in Nederland valt de voorraad uien bij de telers in de tweede helft van het seizoen niet overdreven groot uit. Dat komt mede door een goedlopende export en relatief hoge tarrapercentages. Daar komt bij dat de werkvoorraden van sorteerders en verwerkers aan de krappe kant zijn. Dat betekent dat als er orders binnenkomen de handel vrij snel de boer op moet om uien in handen te krijgen. Vooral kwalitatief goede grove uien met een mooie kleur zijn in trek. De stemming onder telers wordt daardoor positief beïnvloed.
Op de regionale beurzen zijn het vooral de telersprijzen van uien '60% grof' die voorzicht aan stapjes omhoog zetten. Dat onderscheid is ook te zien in de baalprijzen. Voor '80 mm op' is een duidelijke plus te zien. Bij de fijnere maten, die veel richting Afrika gaan, staan de prijzen wat onder druk.