Shutterstock

Analyse Cacao

Cacaoprijs stijgt licht door droogte in Ivoorkust

1 Februari 2022 - Kimberly Bakker

Voor de tweede achtereenvolgende week is in de cacaoteeltregio’s van Ivoorkust geen neerslag gevallen. Het gebrek aan neerslag, in combinatie met meerdere perioden van hitte, kan een nadelig effect hebben op de grootte van de cacaobonen én het chocoladegehalte. Dit creëert nieuwe onzekerheid op de markt en laat de notering deze week licht stijgen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ivoorkust is 's werelds grootste cacaoproducent en heeft daarom grote invloed op de beweging die de cacaonotering op de Intercontinental Exchange maakt. Nu het land zich in het droge seizoen bevindt – dat loopt van november tot maart – neemt die invloed alleen maar toe. Het gebrek aan neerslag zorgt, in combinatie met de perioden van hitte, namelijk voor angst dat de grootte van de cacaobonen afneemt. "Als dit zo doorgaat, dan hebben we vanaf februari kleinere cacaobonen met een laag chocoladegehalte", aldus een teler in de regio Daloa bij persbureau Reuters.

Overal in het land doen dit soort geluiden over droogte de ronde: van Bongouanou en Yamoussoukro tot Divo, Soubre en Abengorou. De gemiddelde temperatuur lag afgelopen week tussen de 24,5 en 27,9 graden Celsius, wat hoger is dan in een 'normaal' jaar. Niet alleen zijn de cacaobonen hierdoor kleiner, ook vallen er momenteel maar weinig bonen van de struik. Dit kan invloed hebben op de grootte van de zogenaamde 'middenoogst', die in april en mei plaatsvindt. "Als het volgende maand ook zo heet is, dan kunnen veel bloemen en kleine peulen uitdrogen. De oogst neemt dan aanzienlijk af", aldus de teler tegen Reuters.

Lichte stijging van de notering
Deze nieuwe onzekerheden hebben de notering op de Intercontinental Exchange licht laten stijgen. Donderdag 27 januari sloot de notering op een dieptepunt van $2.252 per ton. Maandag 31 januari is de notering gestegen naar $2.287 per ton. Dat is een groei van ongeveer 1,5%. Eén maand geleden stond de notering op $2.298 per ton en één jaar geleden werd $2.369 per ton betaald voor cacao. Deze laatste twee prijzen laten zien dat de markt voor cacao wel enigszins genormaliseerd is. De pieken van de tweede helft van afgelopen jaar zijn voorbij.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden