De export van robusta-koffiebonen uit Vietnam is in januari met 9% toegenomen. Daarnaast versterken stijgende rentetarieven de dollar en dat weerhoudt handelaren ervan arabica-bonen te kopen. Deze factoren zorgen ervoor dat de markt voor koffiebonen zijwaarts blijft bewegen.
Vietnamese handelaren hebben over januari ruim 175.000 ton robusta-koffiebonen geëxporteerd. Dat is een stijging van 9% in vergelijking tot één maand eerder. Deze stijging komt boven op de plus die in december al werd behaald. In die maand steeg de export met maar liefst 56%, tot 168.394 ton. Dit zorgt ervoor dat de zorgen over krapte van robusta afnemen en dat is terug te zien in de notering op de Intercontinental Exchange. Dinsdag 1 februari sloot de notering op $2,18 per kilo. Omgerekend, bij de huidige wisselkoers, is dat €1,93 per kilo. Begin januari stond de notering voor robusta nog op $2,43 per kilo.
Ook de markt voor arabica-koffiebonen beweegt zijwaarts. Dinsdag 1 februari sloot de notering op de Intercontinental Exchange op $5,22 per kilo. Omgerekend is dat €4,62 per kilo. Begin januari werd voor arabica nog $5,28 per kilo betaald. Zorgen over stijgende rentarieven in de Verenigde Staten liggen ten grondslag aan de prijsdaling. Als de rentes worden verhoogd, dan versterkt dit de dollar en dat maakt in dollar geprijsde koffie duur. Dit weerhoudt handelaren er op het moment van om arabica-koffiebonen te kopen. In januari daalde de export van arabica uit Brazilië al met 19%, vermoedelijk als gevolg van deze onzekere situatie.
Toch blijven zowel robusta als arabica duur als gekeken wordt naar de langetermijntrends. Robusta noteerde precies één jaar geleden op $1,32 per kilo. Bijna de helft van nu. Arabica-koffiebonen stonden in die periode genoteerd op $2,76 per kilo. Kijken we nog een jaar verder terug – dus naar de periode voor de coronapandemie én grondstoffenrally – dan komt voor robusta een notering van $1,33 per kilo naar boven. Arabica stond toentertijd genoteerd op $2,26 per kilo. Of de prijzen ooit weer op dat niveau gaan uitkomen, is koffiedik kijken en om meerdere redenen lastig in te schatten.
Verwachtingen steeds onduidelijker
Zo is bijvoorbeeld het maken van prognoses voor de Braziliaanse oogst – die normaliter 45% van de wereldproductie omvat – een stuk lastiger geworden, stellen insiders. Door de vorst van afgelopen juli en augustus is veel schade ontstaan aan de koffiebomen. Komende dagen worden overstromingen verwacht, wat nog meer schade kan veroorzaken. Hoe groot de schade op dit moment precies is, weet niemand. Verwacht wordt dat het land dit jaar 38,7 miljoen zakken arabica produceert. Dat is 23% meer dan vorig jaar, maar nog altijd ver beneden het gemiddelde van afgelopen jaren.
Voor seizoen 2022/2023 is de bandbreedte enorm, als gevolg van onduidelijkheden over de schade. De laagste prognose ligt op 53 miljoen zakken koffie, terwijl de hoogste prognose rekent met 66 miljoen zakken. Dit is arabica en robusta gecombineerd. Wordt alleen naar de Braziliaanse arabica-opbrengst gekeken, dan is de spreiding nog groter: 31 miljoen tot 46 miljoen zakken. Die kloof is, zo stellen insiders, groter dan de jaarlijkse productie in Colombia.