Shutterstock

Analyse Spelt

Constante vraag naar spelt houdt prijs constant

11 Februari 2022 - Rianne Nieuwenhuize

Spelt blijft een stabiele koers varen, ondanks de hoge tarweprijs. Wiro Nillessen van Kollenberger Spelt: 'Nu is de tarweprijs enorm gestegen en de verwachting is dat spelt de prijs van tarwe volgt. Maar niks in minder waar. Er is een vrij constante vraag naar spelt en zolang die vraag ingevuld wordt door het aanbod blijft de prijs constant.'

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nillesen ziet dat akkerbouwers worstelen met de hoge prijzen voor voertarwe. "Als je in de klompen van de boer zou gaan staan en je moet beslissen: wat ga ik nu weer als wisselgewas telen? Voertarwe of spelt. Dan is dat vandaag niet zo moeilijk. De boer kiest voor de hoogste financiële opbrengst per hectare met het minste risico. Vandaag is dat dus voertarwe. De prijs van voertarwe en baktarwe is nagenoeg gelijk. Aan het telen van voertarwe kleven minder risico's. Van voertarwe wordt geen brood gebakken. De bakkwaliteit speelt dus geen rol."

Ondanks het dilemma rond voertarwe blijven de meeste telers die aangesloten zijn bij Kollenberger Spelt, wel spelt telen. "Door het fairpricing principe en het commitment dat we van onze bakkers hebben gekregen, blijven we natuurlijk spelt telen. De telers gaan voor de lange termijn. En de bakkers steunen de Limburgse telers. De prijs van Kollenberger Spelt is al ruim tien jaar vrij stabiel waardoor de bakker en consument weet wat hij qua prijs van 'ons' brood kan verwachten.

Stijgende energieprijzen
"Natuurlijk hebben onze telers ook te maken met de inflatie. De tractor rijdt helaas nog niet op zonne-energie. De stijgende energieprijzen hebben een groot effect op de prijzen voor kunstmest, waardoor we op termijn de prijs van onze spelt iets zullen moeten verhogen. De prijs van tarwe zal ook wel weer wat dalen als de oogsten goed zijn. Dit is vooral afhankelijk van het weer."

Tritordeum goed bestand tegen warmere klimaat
Om wat minder afhankelijk te zijn van de klimaatverandering zijn de telers van Kollenberger Spelt gestart met een nieuwe graansoort: tritordeum. Dat is een natuurlijke kruising tussen gerst en tarwe. "Tritordeum is goed bestand tegen het warmer en extremer wordende klimaat. Daarnaast heeft tritordeum enkele resistenties tegen ziektes. En heel opmerkelijk, na de oogst groeit tritordeum door. De tweede snit zou als groenbemester en diervoeding gebruikt kunnen worden."

Momenteel staan er veertien verschillende soorten tritordeum als proef op de Limburgse akkers. Nillesen: "Om hiermee de juiste lijn te selecteren voor het Limburgse klimaat. Universiteit Wageningen begeleidt deze proefteelt. Op een tiental locaties in Europa en een proefveld in Australië worden dezelfde teeltproeven gedaan en de resultaten worden met elkaar vergeleken. We kijken erg uit naar de mogelijkheden die deze uitkomsten ons bieden op zowel teelt technisch vlak als smaak en toepassingsgebieden." 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden