De oliemarkt heeft een rustige week achter de rug. Na een flinke prijsstijging in de achterliggende tijd kan de markt even op adem komen. De prijs van een vat Brent-olie schommelde de afgelopen dagen rond de $90 per vat. Toch liggen verdere prijsstijgingen - om uiteenlopende redenen - voor de hand.
De prijsopdrijvende effecten die momenteel spelen, zijn intussen wel verdisconteerd in de koers. De oorlogsdreiging tussen Rusland en Oekraïne hangt nog altijd in de lucht, maar een inval lijkt niet op korte termijn aanstaande. Sowieso gaat Rusland niet tijdens de Olympische Spelen tot een aanval over, zo is de algehele gedachte. Daarbij is deze week weer geprobeerd om de dreiging in de diplomatieke betrekkingen te sussen. Zo had de Franse president Emanuel Macron een overleg met zijn ambtsgenoot Vladimir Poetin.
Ook het vorige week genomen besluit van de Opec+ om de productie niet verder op te schalen, zit in de koers verwerkt. Dat de koers deze week rondom de $90 per vat is blijven steken, is daarom niet zo verwonderlijk.
Markt blijft bullish
Dit neemt niet weg dat het sentiment op de oliemarkt voorlopig bullish lijkt. Dit houdt mede verband met het naderende 'einde' van de coronapandemie. Hoewel de besmettingsaantallen in veel landen nog altijd torenhoog zijn, besluiten veel overheden om de maatregen af te bouwen. De relatief milde omikronvariant biedt daar ruimte toe. Deze ontwikkeling maakt dat er de komende tijd waarschijnlijk meer gereisd gaat worden, zo stellen analisten van Bank of America. Zij denken dat de hoge benzineprijzen niet per se een sta in de weg zijn, gezien veel mensen na twee jaar lockdown erop uit willen trekken. De bank gaat er daarom vanuit dat de olieprijzen voorlopig blijven oplopen.
$100-grens per vat
Veel analisten denken dat het passeren van de grens van $100 per vat een kwestie van tijd is. Zeker wanneer de spanningen in Oost-Europa verder oplaaien. Andersom geldt uiteraard ook. Wanneer de oorlogsdreiging naar de achtergrond verdwijnt, neemt de olieprijs flink gas terug. Speculanten zien de oliemarkt momenteel even aan, omdat veel prijsopdrijvende effecten al verdisconteerd zitten in de koers. Dit verklaart de rustige week die de oliemarkt achter de rug heeft.