Tran Thanh Sang / Shutterstock.com

Analyse Suiker

Suikerprijs daalt door lagere vraag naar ethanol

17 Februari 2022 - Kimberly Bakker

Ethanolproducenten in Brazilië hebben afgelopen maand 32% minder van de brandstof verkocht dan in dezelfde maand één jaar eerder. Die zwakkere vraag naar ethanol, in combinatie met verbeterde vooruitzichten voor de suikerrietoogst in onder meer de Europese Unie, Thailand en India, oefent neerwaartse druk uit op de suikerprijzen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Braziliaanse regering twijfelt al een tijdje om de stijging van de wereldwijde olieprijzen door te laten vloeien in de binnenlandse brandstofprijzen. Maandag 14 februari stond de notering voor Brent-olie op ruim $95 per vat, het hoogste niveau sinds september 2014. Zolang de benzineprijzen in het land niet verhoogd worden, is biobrandstof ethanol niet concurrerend. Afgelopen maand daalde de vraag naar deze brandstof in Brazilië zodoende al met 32%. De zwakkere vraag naar ethanol zorgt ervoor dat fabrieken gestimuleerd worden om suikerriet te gebruiken voor de productie van suiker in plaats van biobrandstof.

Meer suiker verwacht
Tegelijkertijd sprak de Food and Agriculture Organization (FAO) recent de verwachting uit dat de wereldwijde suikervoorraden sowieso al toenemen. Dit omdat de opbrengstverwachtingen voor de Europese Unie, Rusland, India en Thailand positief zijn bijgesteld, als gevolg van de gunstige weersomstandigheden in deze landen. De wereldproductie van suiker wordt voor seizoen 2021/2022 geschat op 173,7 miljoen ton. Dat is 2,2% meer dan één seizoen eerder. Daarnaast voorziet de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties dat de suikerconsumptie met 1,9% groeit. Daarmee lijkt herstel tot het niveau van voor de coronacrisis ingezet.

Wel wijst de organisatie erop dat de balans tussen vraag en aanbod krap zal blijven. Om aan een groeiende vraag te kunnen voldoen, moeten de belangrijkste suikerexporterende en -consumerende landen hun voorraden en reserves van voorgaande oogstseizoenen aanboren. Tegen het einde van dit seizoen verwacht de Food and Agriculture Organization daarom dat de wereldwijde suikervoorraden weer iets dalen.

Neerwaartse druk
De combinatie van de bovenstaande factoren leidt tot een neerwaartse tendens in de suikerprijzen. Dit na een lange periode van stijgingen. Dinsdag 15 februari sloot de notering op de Intercontinental Exchange op €423,26 per ton. Dat is het laagste niveau sinds september 2021; toen kwam de notering uit op een dieptepunt van €392 per ton. Analisten verwachten dat de neerwaartse prijstrend nog enkele maande aanhoudt. Immers de zorgen over de suikervoorziening voor dit jaar nemen in rap tempo af.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden