Shutterstock

Nieuws Palmolie

Wat doen voorraadcijfers met de prijs van palmolie?

11 Maart 2022 - Kimberly Bakker

De twee grootste producenten en exporteurs van palmolie: Maleisië en Indonesië, hebben deze week nieuwe productie-, export-, en voorraadcijfers bekendgemaakt. Er was goed nieuws, want de voorraden waren minder klein dan door analisten ingeschat. Toch beweegt de notering voor palmolie weer in rap tempo naar boven. Hoe zit dat?

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Maleisië heeft in de maand februari 1,13 miljoen ton palmolie geproduceerd, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de Malaysian Palm Oil Board. Dat is minder dan in januari, want toen werd er 1,25 miljoen ton geproduceerd. Eén jaar geleden lag het productieniveau op een vergelijkbaar niveau met nu. De export komt voor de genoemde maand uit op 1,1 miljoen ton, het laagste niveau in één jaar tijd en 5,3% lager dan vorig jaar in februari. Opvallend want analisten rekenden op een toename van de export (met het oog op de grote vraag naar plantaardige oliën wereldwijd).

Het lagere exportcijfer zorgt er eveneens voor dat de palmolievoorraad in Maleisië minder hard is gedaald dan gedacht. De voorraad komt aan het eind van de maand februari uit op 1,51 miljoen ton. Een daling van 2,12% in vergelijking tot januari. Hoewel de Maleise palmolievoorraad nog steeds daalt, is dit nieuws voor velen wel een meevaller. Analisten rekenden namelijk op een voorraad van 1,29 miljoen tot maximaal 1,38 miljoen ton.

Indonesië speelt grotere rol
Ook 's werelds grootste producent en exporteur van palmolie Indonesië heeft nieuwe voorraadcijfers bekendgemaakt. Niet over februari, maar over januari. De productie bedroeg in die maand 3,86 miljoen ton ruwe palmolie. Dat is een daling ten opzichte van december; toen werd 3,98 miljoen ton geproduceerd. De export kwam twee maanden terug uit op 2,18 miljoen ton. Dat is 23,8% minder dan één jaar eerder. In vergelijking tot december daalde de export met 11,4%. De eindvoorraad in Indonesië komt uit op 4,68 miljoen ton, tegenover 4,13 miljoen ton één maand eerder.

De meevallande resultaten zouden normaliter resulteren in een dalende notering, maar dat is het niet het geval. De Mdex-notering voor palmolie sloot donderdag 10 maart op 7.715 Maleise ringgit per ton. Omgerekend – bij de huidige wisselkoers – is dat €1.545 per ton. Aan het begin van de week stond de prijs op 7.100 Maleise ringgit per ton. De prijsstijging heeft alles te maken met de exportbeperkingen in Indonesië. Eerder dit jaar maakte de Indonesische regering al bekend de export van palmolie te beperken om de binnenlandse prijzen van bakolie onder controle te houden. Die maatregelen worden nu verscherpt.

Sinds donderdag 10 maart zijn bedrijven verplicht om 30% van hun gepland export van ruwe palmolie en oleïne in Indonesië te verkopen. Eerder was dit percentage vastgesteld op 20%. De nieuwe regeling is minimaal zes maanden van kracht. Ook heeft de regering maximumprijzen vastgesteld voor ruwe palmolie die aan lokale raffinaderijen wordt verkocht en is een limiet ingesteld op kleinhandelsprijzen. De regels vanuit Indonesië beperken het aanbod naar de wereldmarkt en zodoende blijven de prijzen voorlopig op een hoog niveau staan.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden