Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Nieuws Aardappelen

Consumptieaardappelen bijna op in Griekenland

18 Maart 2022 - Kimberly Bakker

Consumptieaardappelen zijn in Griekenland bijna uitverkocht. Dat zorgt ervoor dat de resterende hoeveelheid voor hoge bedragen over de toonbank gaat. Insiders voorspellen dat het land dit jaar bijzonder veel vroege aardappelen moet importeren. De zoektocht is in volle gang, met Egypte als belangrijkste leverancier.

Griekenland heeft in de winter en de periode vlak daarna altijd een grote behoefte naar geïmporteerde vroege aardappelen. De twee belangrijkste leveranciers zijn al jaren Egypte (60.000 tot 70.000 ton) en Cyprus (25.000 ton). Is de oogst in eigen land kleiner of later dan gebruikelijk, dan richt Griekenland zich als eerste tot het eerstgenoemde land. Dat was ook drie jaar geleden het geval. In 2019 importeerde het land meer dan 120.000 ton vroege aardappelen uit Egypte. Maar insiders melden nu dat die grens dit jaar weleens verbroken kan worden. De consumptieaardappelen in het land zijn immers bijna op.

Dit aardappelseizoen kampt Griekenland met veel vorst en lange perioden van lage temperaturen, wat de oogst herhaaldelijk heeft geteisterd. Afgelopen dagen nog kregen diverse gebieden te maken met stevige vorst. Bij de vroegste aanplant, die van de tweede helft van november tot begin december, is de schade aan de aardappelplanten groot. De hergroei is daarbij vertraagd en de opbrengsten zullen zeer laag blijven, melden insiders. Kortom, voorlopig kunnen Griekse retailers nog niet voorzien worden van eigen aardappelen.

Hoge prijzen
Het feit dat de consumptieaardappelen bijna uitverkocht zijn, betekent dat de resterende hoeveelheid voor hoge prijzen over de toonbank gaat. Insiders melden een bedrag van €40 tot €50 per ton, waarbij de bovengrens realistischer is dan de ondergrens. Voorlopig wordt overigens ook geen heel ander prijspeil verwacht. De vraag naar Egyptische aardappelen is namelijk groot. De Grieken zien daarbij vooral concurrentie vanuit Spanje. Verder zijn telers terughoudend met het planten van het areaal voor komend seizoen. Dat heeft deels te maken met de hoge productiekosten. Vooral in regio's waar veel geïrrigeerd moet worden.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden