Indonesië zette de wereldmarkt eind januari op z’n kop door geluiden te introduceren over een exportbeperking op palmolie. Dit, in combinatie met de tegenvallende productiecijfers in Maleisië, stuwde de notering in sneltreinvaart naar een recordhoogte. Hoe staat de markt er nu voor?
De zogenaamde Domestic Market Obligation (DMO) werd eind januari ingevoerd om de binnenlandse prijzen voor bakolie in bedwang te houden. Door de regeling waren bedrijven verplicht om 30% van hun export van ruwe palmolie en oleïne in Indonesië te verkopen. Dit percentage werd recent nog verhoogd, vanaf 20%. De regeling zou zes maanden van kracht zijn, maar daar is de regering van het land nu dus op teruggekomen. In plaats van een exportbeperking heeft de Indonesische overheid besloten om de maximale exportheffing flink op te schroeven, tot $375 per ton. In het verleden lag dat maximum op $175 per ton.
Er is wel flink wat kritiek op de beslissing. Vooral omdat het de zesde wijziging van de DMO-regel is sinds januari. De parlementaire commissie heeft er daarom bij de minister van Handel, Muhammad Lutfi, op aangedrongen het exportvolume toch te beperken als het verhogen van de exportheffingen niet het gewenste resultaat heeft. Begin dit jaar stegen de prijzen met 40%, als gevolg van hoge wereldmarktprijzen. Op dit moment liggen de prijzen voor bakolie in Indonesië op iets meer dan 14.000 roepie per liter. Dat is omgerekend zo'n $0,98 per liter.
Prijs terug naar pre-oorlogniveau
De beslissing om de exportbeperking op te heffen, is op de wereldmarkt wel positief ontvangen. Er is immers ineens weer fors meer palmolie beschikbaar. De mdex-notering reageerde ook meteen op het nieuws. Na de bekendmaking zakte de notering terug van 7.715 Maleise ringgit per ton naar 6.560 Maleise ringgit per ton. Omgerekend is dat een daling van $274 per ton. Maandag 21 maart opende de notering zelfs nog lager, op 6.248 Maleise ringgit per ton. Dat is omgerekend $1.481 per ton. De vraag is echter wel hoelang de prijs op dit pre-oorlogse niveau kan blijven staan. Dinsdag 22 maart was alweer een lichte stijging zichtbaar, tot omgerekend $1.534 per ton.
Die lichte stijging heeft alles te maken met de hoge notering voor ruwe Brent-olie. Zondag 20 maart stond de notering op $108 dollar per vat. Inmiddels, op dinsdag 22 maart, is dat $118 per vat. Als de notering voor ruwe olie op een hoog niveau staat, schakelen producenten van biodiesel over op palmolie. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft daarmee een behoorlijk bullish sentiment op palmolie. En de vraag of de notering op een lager prijsniveau kan blijven staan, is dan ook een terechte. Het antwoord zal komende weken blijken.