Niet alleen een tekort aan bakingrediënten en mosterd dreigt door de oorlog in Oekraïne, het land is namelijk ook een grote producent van zonnebloemhoning. En de prijs van dat product stond al flink onder druk.
De Europese Unie is de op één na grootste honingproducent ter wereld, met een gemiddelde productie over de afgelopen vijf jaar van ongeveer 280.000 ton. Dat is 12% van de wereldproductie. Oekraïne is de grootste producent op ons continent en produceert vooral zonnebloemhoning. Het land is ook een grotere leverancier aan de Europese Unie. Afgelopen jaar ging er 54.870 ton naar lidstaten. Eén jaar eerder werd 45.000 ton aan honingproducenten geëxporteerd vanuit Oekraïne. Dit terwijl het belastingvrije quotum 'slechts' 5.600 ton bedraagt.
De oorlog in Oekraïne zorgt wel voor onzekerheid over de beschikbaarheid van Oekraïense honing. De zonnebloemzaden gaan komende tijd de grond in, al is nog maar de vraag hoeveel hectare er ingezaaid kan worden. André Bronkhorst van honingimporteur De Werkbij vat de situatie als volgt samen: "We weten niet wat er gaat gebeuren, dat weet niemand, maar weinig zonnebloemen betekent weinig honing in het nieuwe jaar."
Belangrijke bron valt weg
In de praktijk betekent de oorlog dat er een belangrijke bron van Europese honing wegvalt, waardoor importeurs als De Werkbij en hun concullega's in een steeds kleinere vijver vissen. Maar consumenten gaan in de supermarkt maar weinig merken van de oorlog in Oekraïne als ze honing kopen. "China gaat veel meer van zijn honing naar Europa exporteren en zo profiteren ze van de huidige situatie, maar de echte kwaliteitshoning is straks op." China is wereldwijde de nummer één producent, met een volume van 444.000 ton (24% van de wereldproductie).
Aan het begin van dit jaar liet ook India al weten meer honing naar Europa te willen exporteren. India exporteerde vorig seizoen 59.999 ton natuurlijke honing, ter waarde van $96 miljoen. Daarmee is het de op acht na grootste honingexporteur en de op zes na grootste producent. Het merendeel van de Indiase honing wordt op dit moment afgenomen door de Verenigde Staten (74,8%). Andere populaire bestemmingen zijn Bangladesh, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Canada.
'Gevolgen nog onduidelijk'
Aangezien honing een seizoensproduct is, kan Bronkhorst nog niet met zekerheid aangeven wat de gevolgen van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne gaan zijn. "De échte gevolgen worden waarschijnlijk pas duidelijk als de honing dit jaar geoogst is."