De markt voor pinda’s is verder tot rust gekomen. “Er is zelfs een lichte prijsdaling zichtbaar op de Europese markt”, vertelt Aidan Wright van Mintec. Of die neerwaartse trend aanhoudt, is nog wel de vraag.
De wereldproductie van pinda's komt dit jaar uit rond de 50,7 miljoen ton, een stijging van 2,3% in vergelijking tot één jaar eerder. Zo meldde marktbureau IndexBox eerder dit jaar. De belangrijkste producenten voor de Europese markt zijn China, Brazilië, Argentinië en de Verenigde Staten. En vooral in de Zuid-Amerikaanse productiegebieden zien de gewassen er goed uit, klinkt uit de markt. "Er zijn wel wat zorgen over de droogte in Brazilië, maar dit lijdt nog niet tot grote pijnpunten. In Argentinië neemt het areaal in het belangrijke productiegebied Cordoba daarnaast met 4% toe. Aan aanbod daarom geen gebrek", aldus Wright.
Bovenstaande is ook terug te zien in de prijzen voor Argentijnse pinda's. Die Mintec Benchmark Price daalde over de afgelopen week met 3% tot $1.450 per ton. "Niet alleen de prijs voor pinda's uit Argentinië daalt, ook voor leveringen uit de andere belangrijke herkomstlanden zien we prijsdalingen." De prijs varieert inmiddels van $1.400 per ton tot $2.000 per ton, afhankelijk van kwaliteit en afkomst. Halverwege december kwam de bovenkant van de bandbreedte van de notering nog uit op $2.200 per ton.
Meer vraag in de toekomst?
De vraag in de markt is wel wat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne met de markt gaat doen. Er zijn twee mogelijkheden. "In het slechtste scenario kunnen de Braziliaanse pinda's nergens naar toe. De Europese Unie is normaliter een van de grootste afnemers van het Braziliaanse product. De havens in de Zwarte Zee-regio zijn op dit moment echter niet bereikbaar. Er moet dus gezocht worden naar alternatieve afleverbestemmingen. In de huidige logistieke chaos is dat een grote uitdaging voor exporteurs", aldus Wright.
Een andere (positievere) mogelijkheid is dat pinda's dé nieuwe snack worden. "Pinda's zijn niet zo duur als andere noten, waardoor het niet per se gezien wordt als luxeproduct. Dit in tegenstelling tot walnoten of cashewnoten. Veel gebruikelijke snacks – zoals chips - stijgen waarschijnlijk in prijs. Dit is onder meer een gevolg van het gebrek aan zonnebloemolie bij de productie van die snacks. Pinda's kunnen dan een interessant alternatief zijn", stelt de analist van Mintec. Een stimulans in de vraag kan de prijzen weer naar boven bewegen.