Onze koopkracht gaat achteruit. Die dalende koopkracht zal ervoor zorgen dat we minder snel luxeproducten kopen. Amandelen vallen ook in die categorie. Dit in combinatie met de droogte in Californië kan een neerwaartse beweging veroorzaken in de prijzen.
De Mintec Benchmark Price voor amandelen kwam eind maart uit op $1,78 per pond. Een plus van 1% vergeleken met één week eerder, maar een daling van 1% in vergelijking tot eind februari. De prijs zakte half december voor het eerst door de psychologische grens van $2,00 per pond. Sindsdien is de markt vrij stabiel te noemen. Er zijn meerdere argumenten voor het feit dat de benchmark onder druk staat. Eén daarvan is de huidige logistiek. "Voor veel bedrijven blijft het lastig om containers op de juiste plek te krijgen", aldus Wright. "Containers gaan vaak leeg terug naar China en tegelijkertijd is er een tekort aan vrachtwagenchauffeurs in de Verenigde Staten. Product komt daardoor soms niet eens in de haven aan."
Vraag naar amandelen neemt af
Wat ook meespeelt, is een afname in de vraag. De export van amandelen ligt momenteel 16% lager dan één jaar eerder in dezelfde periode. Vooral China, het Midden-Oosten, de Europese Unie en India nemen minder product af. Ook voor komende periode is de consumptie een punt van zorg. Door de oorlog in Oekraïne neemt de koopkracht onder consumenten verder af en dat heeft gevolgen voor de keuzes die in de supermarkt worden gemaakt. "Een luxeproduct als amandelen zal vaker in de het schap blijven staan. Eerst moet aan de basisbehoeften worden voldaan", stelt Wright.
Dit kan in Nederland overigens anders uitpakken als de invoering van de zogenaamde 'vleestaks' wordt doorgezet. Althans, zo ziet D66-Kamerlid Tjeerd de Groot het. "Bij de invoering van het, zoals ik het noem, 'klimaatkwartje' worden noten, vruchten en zaden verhoudingsgewijs goedkoper dan vlees. Wellicht dat consumenten dan sneller kiezen voor een duurzamer en gezonder dieet", vertelde hij recent bij het Radio 1-programma 'Dit is de dag'. Een stijging de vraag kan een duidelijk bullish effect hebben op de markt.
Droogte in Californië
Iets wat ook een bullish effect kan hebben, is de droogte in Californië. Die staat is wereldwijd de grootste producent van amandelen. "Maar in de eerste drie maanden van het jaar kreeg de regio 95% minder neerslag dan normaal. Dit is onder handelaren een groot punt van zorg." Hoe de markt zich precies beweegt, is daarom afhankelijk van de ontwikkelingen in de vraag. Bij vraaguitval zal die kleinere oogst niet zo opvallen. Wordt het scenario van De Groot werkelijkheid, dan zal de prijs de weg naar boven vinden.