Sinds woensdag 6 april verbiedt Oekraïne de export van onder meer tarwe, gierst, suiker en boekweit. Dat verbod is een van de redenen waarom de onzekere en chaotische stemming op de markt voor spelt ook deze week aanhoudt.
De gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland en het recent ingestelde exportverbod van dat eerstgenoemde land zullen hoe dan ook doorwerken in de wereldeconomie en de toeleveringsketens, is de verwachting van analisten. Zo gebruiken agrarisch ondernemers basisvoedsel steeds vaker als veevoer of voor de productie van andere goederen. Dit versterkt het tekort op de wereldmarkt en dat resulteert in een steeds hogere voedselinflatie. En als er minder tarwe beschikbaar is, dan moet ook gezocht worden naar alternatieven. Spelt kan een optie zijn, maar dan moet het gewas wel concurrerend zijn.
Verdubbeling in de prijs?
Donderdag 7 april sloot de Matif-notering voor tarwe op €363,75 per ton, wat redelijk vergelijkbaar is met de rest van de week. EU-voertarwe sloot op de beurs in Rotterdam in week 14 op €395,50 per ton. Hoewel de huidige prijzen nu enigszins stabiel bewegen, betekent het in veel gevallen alsnog dat de prijs voor spelt moet verdubbelen om echt concurrerend te zijn, concludeerde Wiro Nillesen van Kollenberger Spelt twee weken geleden al. Deze week is het sentiment gelijk. "Het is nog steeds een gekkenhuis en ik verwacht niet dat daar snel verandering in komt", aldus Nillesen.
En juist omdat er nog zoveel onduidelijk is, willen producenten nog niet vooruitlopen op stevige prijsverhogingen. Het kan volgens hen nog alle kanten op, omdat nog niet precies duidelijk is hoeveel minder Oekraïne en Rusland op de markt gaan brengen. En of er wel of niet ingezaaid kan worden. Als niet ingezaaid kan worden in Oekraïne volgen er daadwerkelijk tekorten en moet de prijs omhoog. "Maar als blijkt dat er toch ingezaaid kan worden, dan zitten we straks met een overaanbod en stort de markt als een kaartenhuis in elkaar", aldus geluiden uit de markt.