De kunstmestprijzen stegen in maart door de grens van €1.000 per ton. Voor kleine koffieboeren in Nicaragua, Brazilië en Costa Rica zorgt het voor grote uitdagingen. Zij zoeken naarstig naar alternatieven. Maar die noodgrepen zouden de koffievoorraden weleens flink kunnen schaden.
De prijzen voor arabica-koffiebonen zijn afgelopen twee jaar weliswaar met 86% gestegen, het steekt niet af bij de stijging in de prijzen van brandstoffen en kunstmest. Het achterblijven van de koffieprijzen in combinatie met de uitdagende weersomstandigheden en hogere verzendkosten, zet de marges van kleinschalige koffieboeren in de grootste koffieproducerende regio's onder druk. Aan het weer kan de boer echter niet veel veranderen, dus wordt op logistiek gebied actie ondernomen. Zo wordt steeds vaker overgestapt van containers naar bulkschepen. Ook wordt naarstig gezocht naar alternatieven voor kunstmest, maar of dat positief uitpakt, daar zijn de meningen verdeeld over.
Kleinere opbrengsten verwacht
De 650 koffietelers die aangesloten zijn bij de Nicaraguaanse coöperatie Soppexcca kopen doorgaans 800 ton kunstmest per jaar. Mede daardoor kunnen zij jaarlijks ongeveer 17.000 zakken groene koffie produceren. Maar de vraag is of dat niveau de komende jaren ook behaald kan worden. "Telers zijn heel onzeker over de situatie met betrekking tot de aanvoer en inkoop van kunstmest", laat de coöperatie aan Bloomberg weten. Steeds vaker wijken koffieboeren daarom uit naar biologische compost, zoals kippenmest, huishoudelijk afval en koffiekersenpulp. Dat heeft gevolgen voor de kwaliteit en opbrengst.
Het bedrijf van de Costa Ricaanse Rodrigo Vargas heeft jaarlijks 1.400 ton kunstmest nodig voor de productie van 40.000 zakken koffie. Doorgaans mengt hij zeven componenten voor de mest, die hij vier keer per jaar toedient. Maar de prijs voor zijn formule is sinds afgelopen jaar verdubbeld. Dat kan Vargas niet betalen en dus overweegt hij een minder gecompliceerde mix. "En ik weet dat dit de opbrengsten kan schaden", stelt hij bij hetzelfde persbureau. In Brazilië is de situatie zelfs zo erg dat handelaren melden dat er nog maar voorraad is voor drie tot zes maanden.
De Internationaal Coffee Organization (ICO) ziet die opbrengstdalingen ook. De organisatie verwacht daarom dat de wereldwijde koffie-opbrengst dit verkoopseizoen uitkomt op 167,2 miljoen zakken. Dat is een daling van 2,1% in vergelijking tot één seizoen eerder. De grootste daling is zichtbaar in arabica-koffiebonen, met een min van 7,1%.