De tegenvallende oogst in Ghana was afgelopen week het belangrijkste thema in de prijsvorming van cacao. De notering op de Intercontinental Exchange is zodoende gestegen tot het hoogste niveau sinds half februari.
Nieuwe cijfers van marketingbureau Cocobod laten zien dat Ghana, de op één na grootste producent van cacao wereldwijd (na Ivoorkust), in de periode van 1 oktober tot en met 31 maart 34% minder cacao bij de havens heeft aangeleverd. Het gaat om een volume van 524.000 ton. Dat was één jaar eerder in dezelfde periode nog 791.000 ton. Eerder dit jaar maakte de International Cocoa Organization (ICCO) ook al bekend een lagere cacao-oogst te verwachten in Ghana. De organisatie rekent met 950.000 ton, een min van 5,6%. De ICCO rekent onder meer hierdoor met een tekort van 181.000 ton, ten opzichte van een overschot van 215.000 ton vorig jaar.
Bovenstaande is een van de redenen dat de notering voor cacao op de Intercontinental Exchange (ICE) afgelopen week gestegen is naar $2.352 per ton op vrijdag 8 april. Dit is het hoogste niveau sinds half februari. Een tweede reden voor de prijsstijging is de positiviteit rond de consumptie van chocolade. Nu het coronavirus in veel werelddelen steeds verder naar de achtergrond verdwijnt, is er hoop dat de consumptie van cacaoproducten terugkeert naar het niveau van voor de pandemie. Begin maart werd dit ondersteund door cijfers van cacao-exportgroep Gepex. Zij meldden dat de cacaoverwerking met 8,7% was gestegen.
Ivoorkust laat goede resultaten zien
Aan het begin van de week stond een prijs van $2.276 per ton op het bord. Dat was een min van $100 in vergelijking tot één week eerder. Die daling werd veroorzaakt door verbeterde omstandigheden in Ivoorkust. Dit is een van de thema's die de prijs komende tijd weer omlaag kan laten bewegen. In de periode van 1 oktober tot en met 3 april heeft 's werelds grootste cacaoproducent 1,87 miljoen ton cacao naar de havens verscheept. Dat is een plus van 5,1% vergeleken met vorig seizoen. En het goede sentiment houdt aan, met verwachtingen voor gunstige groeiomstandigheden. Ook in Nigeria nemen de opbrengsten toe. Afgelopen vrijdag (8 april) werd bekend dat de export in februari maar liefst 148% hoger was dan één jaar eerder, tot 27.656 ton.