Het Amerikaanse landbouwministerie rekent op een wereldproductie van 145,1 miljoen ton gerst. Het merendeel daarvan is bestemd voor binnenlandse consumptie, want slechts 34,5 miljoen ton wordt geëxporteerd. Australië speelt zowel in de productie als export een belangrijke rol.
Australië verwacht voor seizoen 2021/2022 een productie van 13,7 miljoen ton gerst. Dat is 600.000 ton meer dan één seizoen eerder en maar liefst 3,5 miljoen ton meer dan het seizoen daarvoor. Dit laten de meest recente cijfers van het Amerikaanse landbouwministerie zien. Alleen Rusland produceert meer: 17,5 miljoen ton. Maar dat land houdt het merendeel voor zichzelf. Slechts 4,5 miljoen wordt geëxporteerd. En de vraag is of dat cijfer nog actueel is met de huidige geopolitieke spanningen in de wereld. Australië lijkt daarom de belangrijkste speler te zijn op de exportmarkt, met een verwacht exportvolume van 9 miljoen ton. Een plus van 1 miljoen ton vergeleken met één seizoen eerder en eveneens een record.
China slurpt flink wat gerst op
Die cijfers zijn voor veel landen interessant, omdat wereldwijd gezocht wordt naar het product nu Oekraïne niet (en waarschijnlijk komende tijd ook veel minder) kan leveren. En daar komt bij dat Australische gerst op dit moment de goedkoopste is van de vier grote exporteurs: Australië, de Europese Unie, Oekraïne en Rusland. De grootste importeurs, dat zijn China en Saudi-Arabië. Het laatstgenoemde land importeert dit seizoen naar verluidt 5,9 miljoen ton. China bijna het dubbele: 10,5 miljoen ton. In de periode van oktober tot februari heeft het land al 5 miljoen ton gerst geïmporteerd, waarvan 33% uit Oekraïne kwam. Kortom: de grootmacht moet op zoek naar een extra leverancier.
Australië is op dit moment nog geen optie. Sinds 2020 hanteert het Aziatische land namelijk een beperking op de import van Australische gerst. Dit terwijl de twee landen in het verleden een nauwe samenwerking hadden. Sinds de beperking heeft Australië vooral de handelsrelatie met Saudi-Arabië verbeterd, tot een export van jaarlijks 3 miljoen ton. Ook naar de Filipijnen, Thailand en Vietnam wordt meer Australische gerst verscheept. Andere zogenaamde 'nieuwe markten' waren in 2019/2020 goed voor 9% van de export. Toch zijn analisten ervan overtuigd dat Chinese instanties hun best gaan doen om de relatie met Australië aan te halen en wellicht de beperking op te heffen om voedselzekerheid te garanderen.
Bier blijft in prijs stijgen
Hoewel voor Nederland het bovenstaande een minder grote rol speelt, omdat wij veel gerst uit Frankrijk halen, ontkomen ook brouwers hier niet aan hogere prijzen. Een tekort aan gerst is en blijft voorlopig immers het meest realistische scenario. Dat merken ze bij bierbrouwerij Heineken al. De multinational maakte afgelopen week de kwartaalcijfers bekend en die waren positief. De omzet groeide met 35,9% tot bijna €7 miljard. De Europese netto-omzet steeg zelfs met 46,1%. Toch kan Heineken een stijgende bierprijs niet voorkomen. "In de toekomst zien we meer macro-economische onzekerheid en verwachten we extra inflatoire tegenwind. Dit zal onze kosten verder onder druk zetten. Deze uitdagingen kunnen we alleen met prijsstelling het hoofd bieden."
Een belangrijke oorzaak voor die macro-economische onzekerheden en de hoge inflatie is de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Heineken verwacht dat huishoudens minder te besteden hebben, wat mogelijk gevolgen heeft voor de bierconsumptie. Ook de terugtrekking uit Rusland, stijgende kosten en uitdagingen in de productieketen hebben effect op de toekomstige bedrijfsresultaten. Daarom zegt de bierbrouwer extra acties te ondernemen om de winstmarge te waarborgen, zoals het verhogen van de prijs voor bier.