Cosun Beet Company

Analyse Analyse

Suikerprijs zakt terug naar niveau van begin april

28 April 2022 - Kimberly Bakker

De suikerprijs is teruggezakt naar het niveau van begin april. De belangrijkste oorzaak voor die dalende suikerprijs is het feit dat ruwe olie weer goedkoper is geworden. Het gebruiken van suikerriet voor de productie van ethanol is zodoende minder interessant. Maar ook verwachtingen vanuit het ministerie van Landbouw in de Verenigde Staten (USDA) over de wereldproductie spelen een rol in de prijsvorming.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering voor suiker op de Intercontinental Exchange (ICE) is gedaald tot €490 per ton. Dat is fors minder dan één week eerder, toen de prijs nog op €523 per ton stond. Eén van de belangrijkste redenen voor die prijsdaling is de lagere notering voor ruwe Brent-olie. Dinsdag 26 april werd $101 per vat betaald. Een daling van $6 per vat in vergelijking tot dinsdag 19 april. De lagere energieprijzen zorgen ervoor dat suikerrietfabrieken in Brazilië minder snel ethanol produceren van suikerriet en juist meer suiker voor de voedingsindustrie. Analisten verwachten inmiddels zelfs dat de verhouding suiker/ethanol dit jaar niet veel zal veranderen ten opzichte van vorig seizoen.

Positieve cijfers uit Brazilië
Een andere reden voor de dalende suikerprijs is de goede opbrengstverwachting voor Brazilië. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw verwacht dat het Zuid-Amerikaanse land in seizoen 2022/2023 zo'n 613 miljoen ton suikerriet verplettert tot suiker. Dat is een stijging van 6% vergeleken met één verkoopseizoen eerder. Dit resulteert in een suikerproductie van 36,3 miljoen ton. Dat is een plus van 3% vergeleken met één verkoopseizoen eerder. Betere weersomstandigheden ten opzichte van voorgaand seizoen moeten deze productiestijging ondersteunen. Er wordt een export van 25,5 miljoen ton suikerriet verwacht.

Niet alleen in Brazilië wordt in seizoen 2022/2023 een goede opbrengst verwacht, ook in Zuid-Afrika en de Dominicaanse Republiek is dat het geval. In het eerstgenoemde land wordt gerekend met een opbrengst van 2,2 miljoen ton. Een stijging van 13% ten opzichte van het seizoen daarvoor. De export vanuit dat land komt naar verwachting uit op 700.000 ton (+18%). Veel van de Zuid-Afrikaanse suiker wordt geëxporteerd naar Zuid-Korea (28%), Maleisië (15%) en Indonesië (9%). De hoge suikerprijzen hebben de suikerrietproductie in dit land gestimuleerd, melden insiders.

In de Dominicaanse Republiek stijgt de suikerproductie volgens het USDA in seizoen 2022/2023 met 2% naar 630.000 ton. Dit seizoen wordt rekening gehouden met een opbrengst van 620.000 ton. Goede weersomstandigheden liggen ten grondslag aan de groei. De export blijft dit seizoen stabiel, zo is de verwachting. Voor komend seizoen heeft het Amerikaanse ministerie van Landbouw voor dit land geen uitspraken gedaan.

Lagere productie in Europese Unie verwacht
Een grotere wereldproductie zorgt doorgaans voor een daling van de suikerprijzen. De beweging van het moment is dus ook niet gek. Wel schuilen er nog een aantal bullish aspecten in de markt. Zo komt de suikeropbrengst in de Europese Unie waarschijnlijk lager uit, op 16,3 miljoen ton. Het is een daling van 250.000 ton in vergelijking tot seizoen 2021/2022. Een kleiner areaal suikerbieten is hier de belangrijkste oorzaak voor.

Daarnaast daalt de Keniaanse suikerproductie naar verwachting met 4% naar 660.000 ton. Dit heeft te maken met lagere opbrengsten als gevolg van een verminderde beschikbaarheid en toepassing van kunstmest. Dat is volgens het ministerie voor de toekomst ook een grote uitdaging. "Als de oorlog voor lange tijd aanhoudt, dan kan de aanvoer van kunstmest een probleem worden voor de opbrengsten komende jaren", stelt het USDA. Voor komende oogst voorziet het echter nog weinig problemen door de oorlog in Oekraïne.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden