Een goed lopende export en een slinkende werkvoorraad bij sorteerders, dat zijn momenteel belangrijke factoren op de uienmarkt. Vooral grove uien worden gevraagd door de handel. Wat betekent dat voor de prijzen van verpakte uien?
Export is de motor achter de Nederlandse uienmarkt en bepaalt daarmee in grote mate de stemming. Dit seizoen gaat de uitvoer in recordtempo en de tussenstand tot en met week 15 staat op ruim 1,1 miljoen ton. De voorsprong ten opzichte van het vorige seizoen - toen het vorige record werd gevestigd - is daarmee verder opgelopen naar 70.136 ton. Het voorlopige exportcijfer voor week 15 staat op 17.125 ton.
Stemming schuift
De exportcijfers geven dan misschien reden tot optimisme, alleen die stemming sijpelt maar langzaam door op de markt. Sorteerders hebben lang kunnen teren op relatief grote werkvoorraden die in veel gevallen achteraf gezien te duur gekocht waren. De marges van sorteerders stonden daardoor onder druk wat de bedrijven voorzichtig maakten om nieuwe verplichtingen aan te gaan. De werkvoorraad begint zo langzaam aan op te raken. Sorteerders moeten daarom weer de boer op om uien te kopen. De telers voelen zich gesterkt door de goede exportcijfers en geven de uien niet zonder meer mee. Dat wordt bevestigd door de noteringen op de regionale beurzen. Goes en Middenmeer laten ook deze week weer een plus zien. De baalprijzen laten een gemengder beeld zien. De baalprijs van grove uien (groter dan 80 mm) zit in de lift mede door goede vraag vanuit Oost-Europa. De fijne sortering trekt het been bij, maar blijft wel flink achter op de grove uien. De prijzen van de sortering die er tussen valt, bewegen vooral zijwaarts.