Hoewel veel handelaren een zwakkere markt en dalende prijzen zien, houdt de DCA-notering voor magere melkpoeder stand. Dit schetst meteen de tweedeling in de markt: enerzijds is de afzet vanuit de Europese Unie vrij sterk en stabiel en anderzijds is er nog de zogenaamde 'extra-EU'-markt waar het veel moeizamer verloopt.
De bedrijven die veel zakendoen met partijen buiten Europa kijken steeds sterker naar bijvoorbeeld de Global Dairy Trade (GDT). Op die veiling gingen deze week de poederprijzen opnieuw sterk onderuit. Op grond daarvan én andere indicatoren moet magere melkpoeder misschien zo'n €3.900 per ton opbrengen. De termijnnotering voor het derde kwartaal wijst zelfs op €3.800 per ton. Toch is het niet allemaal negatief.
Een nadere bestudering van de GDT-verkopen toont namelijk dat China juist weer meer heeft gekocht. Bovendien toonden ook andere afnemers in Azië, na afloop van de veiling, nieuwe koopinteresse. En daarbij is prijs niet het enige wat telt. Amerikaanse melkpoeder mag dan wel goedkoper zijn dan Europees product, maar hoe zit het vervolgens met de leveringszekerheid? Kortom: er zit een prijscorrectie én nieuw evenwicht aan te komen in de markt, maar een harde prijsval is nog niet te verwachten. Daarvoor is de melkaanvoer te beperkt.
Kaas: stabiel en vast sentiment
De kaasmarkt is deze week relatief vast en stabiel te noemen, al worden er weinig transacties gedaan. Wie zaken wil doen, kijkt vooral naar het derde kwartaal: de periode na de zomer. Veel kopers vinden dat momenteel nog ver weg en richten de blik daarom op andere zaken. Er kan in de tussentijd immers nog veel gebeuren.
Een uitzondering op dit beeld is de markt voor mozzarella. Daar blijven de prijzen zakken. Niet in een hoog tempo, maar er ontsnapt nog steeds wat druk uit de markt. De prijs was in de voorbije maanden dan ook relatief hoog.
Bij de vloeibare zuivel gingen de prijzen het meest voelbaar omlaag. Naast room, moest ook magere melkconcentraat deze week weer een flink verlies incasseren. Dit kwam niet alleen door een zwakkere vraag, maar ook een reeks storingen bij vier grotere zuivelverwerkers zorgde voor druk op de prijzen.
Het neemt niet weg dat de melkaanvoer seizoensmatig stijgt. Weliswaar wordt over de gehele linie flink minder melk geproduceerd dan vorig jaar, maar een voorjaarspiek - hoe beperkt ook - heeft altijd effect op de prijzen. In Frankrijk lijkt die piek overigens al bijna voorbij, in België, Nederland en Duitsland zwelt de aanvoer nog steeds aan.