Het feit dat India de export van tarwe aan banden wil leggen, is olie op het vuur van de tarwemarkt. De CBoT reageerde direct met een prijsstijging. Ook de Matif opende hoger. Wanneer de markt van de eerste schrik bekomen is, wordt weer een correctie verwacht.
Het nieuws – dat de Indiase overheid vrijdag 13 mei via hun Staatscourant voor buitenlandse handel naar buiten bracht – vermeldt dat de export van tarwe verboden wordt. Ook in India stijgen de tarweprijzen – met zo'n 40% sinds het begin van dit jaar. Een serie van hittegolven zorgt ervoor dat de tarweproductie in het land er slecht voorstaat. Redenen genoeg om de uitvoer aan banden te legen.
De tarweprijs op de CBoT steeg in de nachtelijke handel met 5,9% tot $12,47 per bushel voor het julicontract. Maandagochtend Nederlandse tijd staat de koers nog steeds flink in de plus. De Matif sloot vrijdag 13 mei op €416,50 per ton en opende maandagochtend 16 mei op het fors hogere niveau van €435 per ton. Dat is een absoluut prijsrecord.
Exportkansen
India is, na China de grootste tarweproducent ter wereld. De meeste tarwe wordt gebruikt om de 1,38 miljard inwoners te voeden. Toen het vorig jaar een goede oogst beleefde werd een deel geëxporteerd. Met het wegvallen van Oekraïense tarwe op de wereldmarkt zag India zijn kans. Zo heeft Egypte tot nu toe 500.000 ton Indiase tarwe gekocht, nadat een aanpassing van de importeisen dat mogelijk maakte. Die leveringen gaan overigens gewoon door, ondanks het verbod.
India had het plan om komend exportseizoen 10 miljoen ton te exporteren naar met name Aziatische en Afrikaanse landen. Dit op een totale productie van 105 miljoen ton. Indonesië, de Filipijnen en Thailand zijn grote klanten. Dankzij de hoge tarweprijzen kon het land in theorie flink cashen. Droogte en hitte gooien nu roet in het eten. De bestaande tarwevoorraden zijn de afgelopen twee jaar flink uitgehold door de coronapandemie. India kent een gesubsidieerd voedselprogramma voor 80 miljoen inwoners. Daarvoor is zo'n 25 miljoen tarwe vereist.
Details onduidelijk
Ondanks een explosieve reactie op de termijnmarkten verwachten analisten dat bezinning volgt. De details rond de exportban zijn namelijk onduidelijk op z'n best. Afspraken die al waren gemaakt, zoals die met Egypte, worden wel nagekomen meldt het nieuws. Dat er minder Indiase tarwe beschikbaar komt op de wereldmarkt is zeker, maar hoeveel precies moet nog blijken.