Nu de Oekraïense boeren klaar zijn met zaaien, wordt duidelijk dat er aanzienlijk minder zonnebloemen zijn gezaaid. Een nieuwe domper, want er heerst al veel schaarste wat betreft zonnebloemolie.
Volgens de laatste cijfers van het Oekraïense ministerie van Landbouw is er 'slechts' 4,2 miljoen hectare aan zonnebloemen gezaaid. Dat is een daling van ruim 30% ten opzichte van vorig seizoen, toen er nog 6,1 miljoen hectare zonnebloemen werd gezaaid. Daarmee daalt het aantal hectares naar een niveau van dertien jaar geleden.
4,8 miljoen ton zonnebloempitten minder
Oekraïne is al jaren de grootste exporteur van zonnebloemolie en goed voor ruim 15 miljoen ton zonnebloempitten aan opbrengst. Op Rusland na komt geen enkel ander land in de buurt van die productie, waardoor de lagere productie van komend seizoen niet zomaar opgevangen kan worden. De gemiddelde hectareopbrengst in Oekraïne ligt rond de 2.550 kilo zonnebloempitten, waardoor Oekraïne de totale opbrengst met circa 4,8 miljoen ton zonnebloempitten ziet slinken.
Al aan het begin van de Russische invasie was het bekend dat er fors minder zonnebloemen gezaaid werden, maar hoeveel daadwerkelijk was nog onzeker. De reden hiervoor is dat veel van de gevechten in het oosten plaatsvinden, in de belangrijkste regio's van de zonnebloementeelt. Bij een kleiner areaal blijft het niet. Door de ravage die de Russische invasie achterlaat, het gebrek aan meststoffen en mindere zaaicondities wordt de totale productie aan zonnebloempitten nog lager.
Een ander gewas dat in het gebied te lijden heeft, is koolzaad. Volgens het Oekraïense ministerie van Landbouw is de verwachting dat de opbrengst van koolzaad met 19% daalt.
Wie gaat het tekort opvangen?
Afgelopen seizoen was de opbrengst van oliehoudende zaden al ondergemiddeld in Oekraïne en dat was te merken op de Europese markt. Ook in Nederland komt 82% van de zonnebloemolie uit Oekraïne. Het tekort zal niet opgevangen worden door Europa zelf. Hoewel er fors meer zonnebloemen zijn gezaaid in landen als Frankrijk en ook het areaal koolzaad er op vooruit is gegaan dit voorjaar, vult dat het gat dat Oekraïne achterlaat niet. Uit eerdere cijfers van de Europese Commissie kan de totale productie van oliehoudende zaden in heel Europa stijgen met 6,4% tot 32,2 miljoen ton voor komend seizoen. Dat betekent een stijging van circa 2 miljoen ton oliehoudende zaden. Plantaardige olie zal komend jaar dus van andere werelddelen moeten komen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.