De uienmarkt zit in een zit in een stroevere fase. Het laatste exportcijfer laat een dip zien en sorteerders zijn voorzichtig met het aanhouden van een te grote werkvoorraad. Kabbelt de uienhandel de komende weken voort naar de nieuwe oogst of liggen er nog verrassingen in het verschiet?
Het voorlopige exportcijfer staat voor week 19 op 14.650 ton. Dat is 5.000 ton minder vergeleken met een week eerder en ruim 12.000 onder de gemiddelde export per week dit seizoen. Groot-Brittannië is op dit moment de belangrijkste bestemming voor de Nederlandse uien gevolgd door Ivoorkust. Afgelopen week was het door Hemelvaart extra rustig op de uienmarkt. In de tweede helft van de week zijn nauwelijks uien ingekocht door sorteerbedrijven. De DCA Baalprijs blijft dan ook stabiel. Alleen de fijnere sortering laat een klein plusje zien. Dat is echter maar een klein segment binnen de uienmarkt.
Onder de telers zorgt dat nog niet voor paniek. Op de regionale beurzen stonden de prijzen tot een paar weken gelden wat onder druk maar nu stabiliseren de noteringen. Verschillende telers hopen dat er richting het einde van het bewaarseizoen nog wat meer in het vat zit.
Gokken op een opleving
Hoewel er weinig spektakel is op de uienmarkt is het zeker niet gezegd dat dat in de laatste weken van het seizoen zo blijft. Eind juni en begin juli komen de eerste (winter)plantuien op de markt. Tot die tijd moeten sorteerbedrijven nog verder met de oogst van 2021. Verwerkers houden kleine werkvoorraden aan en dat betekent als ze een order binnen halen ze ook gelijk de boer op moeten. De vraag naar uien is rustig maar, als die vraag wat aantrekt heeft dat direct effect op de prijs door de kleine voorraad. Ook bij de aansluiting van de oude op de nieuwe oogst kan nog een gat vallen waardoor de baalprijzen oplopen. Als de afzet echter blijft lopen zoals nu het geval is ligt een prijsopleving echter niet voor de hand.