Door de oplopende prijzen van ongeveer alle agrarische grondstoffen in de wereld lijken de lokale grondstoffen de witte raaf te zijn in de foodbusiness. Kunnen we in Nederland niet beter overschakelen op de ouderwetse Hollandse pot?
De focus ligt vandaag de dag op de granen, waarbij tarwe met kop en schouder boven de rest uit steekt met een prijs die meer dan verdrievoudigd is na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. De opwaartse beweging zien we vooral in de zogeheten 'global commodities', dus in grondstoffen die lang houdbaar zijn en over de gehele wereld worden gebruikt en vervoerd. Dit zegt niet altijd wat over de agrarische grondstoffen, die vanwege houdbaarheid of transportkosten vooral lokaal (cirkel van 600 kilometer) worden afgezet.
In Nederland zien we bijvoorbeeld dat producten als aardappelen, uien en peen bij lange na niet de prijsstijging hebben laten zien als op de markten van de mondiale grondstoffen. Sterker nog, een product als peen is bijna waardeloos door het overschot aan aanbod en een beperkte vraag. Ook uien hebben niet mee kunnen gaan met de hausse van de granen. Iets wat we ook zien in fruit, zoals appelen en peren. Geen hoge prijzen en geen grote afzet.
Naast de grote wereldwijde vraag naar granen en graangerelateerde grondstoffen speelt ook mee dat er enorme kosten worden toegevoegd aan deze producten door de grote hoeveelheid transport en op- en overslag. Iets wat bij de lokale grondstoffen duidelijk minder is en helpt in het managen van de kostprijs. Met de recordprijzen komen consumenten de komende tijd voor veel verrassingen te staan bij de kassa in de supermarkt. Vooral de graangerelateerde producten nemen fors in prijs toe. Daarbij moet gedacht worden aan brood, pasta's, ontbijtgranen, biscuit en andere gerelateerde producten.
Het kan weleens aantrekkelijk worden voor de consument om een dieetswitch te overwegen en over te stappen naar de Hollandse pot. Aardappelen, lokale groenten, peen, uien en dat gewoon zes dagen in de week. Worden Nederlanders weer als het schilderij van Vincent van Gogh: echt aardappeleters. Uit onderzoek van The Office for National Statistics uit het Verenigd Koninkrijk blijkt dat de lokale grondstoffen de goedkoopste voedingsmiddelen aan het worden zijn. Dat de discussie over globalisering aan het oplaaien is, lijkt dan ook gezien de statistieken logisch.