Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Tarwemarkt heeft moeite richting te kiezen

10 Juni 2022 - Jurphaas Lugtenburg

In aanloop naar de publicatie van het Wasde-rapport dat vanavond Nederlandse tijd gepubliceerd wordt zitten de maïs- en sojanotering flink in de lift. De tarwemarkt heeft daarentegen moeite richting te kiezen en beweegt vooral zijwaarts. De FAO waarschuwde gisteren dat de spanning op de graanmarkt nog wel even aanhoudt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor de verandering was er de afgelopen handelssessie weinig spektakel op de tarwemarkt. Op de Matif werd een kleine correctie naar boven gemaakt met €5,50 om te sluiten op €385,25 per ton. Op de CBoT deed de tarwenotering juist een klein stapje terug naar $10.71,25 per bushel. Handelaren en speculanten zijn voorzichtig met het innemen van posities aan de vooravond van het Wasde-rapport. Daarnaast speelt volgens verschillende analisten ook mee dat de graanoogst in het zuiden van de VS en de EU niet ver weg is. Handelaren lijken zich nog even gedeisd te houden tot de eerste berichten over de daadwerkelijk opbrengsten bekend worden. De Rosario graanbeurs in Argentinië stelde gisteren de opbrengstverwachting voor tarwe met 500.000 ton naar beneden bij tot 18,5 miljoen ton vanwege droogte door La Niña. Dat nieuws lokte nauwelijks een reactie uit op de graanbeurzen.

Bij maïs en soja zitten we nog vroeg in het groeiseizoen. Maïs is relatief laat de grond in gegaan en dat heeft vaak een negatief effect op de opbrengst. Voor de komende weken wordt er warm en droog weer voorspeld in het Midwesten van de VS. Tel daar bij op de goedlopende export van deze grondstoffen en je hebt een recept voor stijgende koersen zoals we nu op de CBoT zien.

Sturing
De relatief hoge graanprijzen baren overheden over ter wereld zorgen. In meer of minder mate proberen regeringen de prijzen enigszins onder controle te houden. Analisten kijken vol spanning uit naar welke richting de Amerikaanse overheid de markt probeert te sturen met het toonaangevende Wasde-rapport. In het wekelijkse Crop Progress rapport werd een duidelijk bearish signaal afgegeven. Dat is door de markt niet opgepakt gezien de rally van soja en maïs de afgelopen dagen. De grote vraag die de handel vandaag bezig houdt is welke signaal het USDA afgeeft met het Wasde-rapport en hoe handelaren er mee omgaan als dat signaal niet strookt met de deze week opgebouwde verwachtingen?

De voedsel en landbouworganisatie van de VN (FAO) waarschuwde gisteren in een rapport dat spanning op de granenmarkt mogelijk tot na het seizoen 2022/2023 kan aanhouden. De reden daarvoor zijn de sterk gestegen productiekosten in de landbouw. Onder meer kunstmestprijzen zijn extreem gestegen. De index voor de inputkosten voor de boer is harder gestegen dan de opbrengstprijzen in de agrarische sector. Effectief betekent dat lagere marges voor de boeren volgens de FAO. Daardoor is het voor boeren bedrijfseconomisch gezien interessanter scherp op de kostprijs te zijn en minder te focussen op maximale productie. Ontwikkelingslanden hebben door de hoge graanprijzen moeite voldoende voedsel te importen. De FAO noemt dit 'alarmerende signalen vanuit het oogpunt van voedselzekerheid'.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden