Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Logistiek het grote knelpunt op de graanmarkt

15 Juni 2022 - Redactie Foodbusiness

De krapte op de graanmarkt is voorlopig nog niet voorbij. Het wegvallen van de aanvoer uit Oekraïne zorgt ervoor de kopers opzoek zijn naar andere leveranciers. Europa is daarbij voor steeds meer importeurs een serieus alternatief. Verder zorgt de krapte voor hoge voedselprijzen en nog erger mogelijk tekorten. Om dat te verlichten en het graan uit Oekraïne als nog op de wereldmarkt te krijgen kwam de Amerikaanse president Biden met een plan voor tijdelijke silo’s aan de grens.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de Matif bewogen de tarwenoteringen vooral zijwaarts. Het septembercontract maakten een kleine correctie naar beneden met €2,25 naar een slotkoers op €392,25 per ton. De tarwenotering op de CBoT maakt een grotere stap omlaag. De tarwecontracten daalde in Chicago net iets minder dan 2% ten opzichte van een dag eerder.

De tarwemarkt blijft krap. Daarover heerst consensus onder experts. Dat legt een stevige bodem in de graanmarkt. De hoge inflatie - en de gevolgen daarvan voor de economische groei in de wereld - maken investeerders nerveus. Dat effect is al merkbaar op de aandelenbeurzen en op sommige grondstofmarkten. Ook de granenmarkten is daar hoogstwaarschijnlijk niet immuun voor volgens sommige analisten. De relatief hoge koers van de dollar zet daarnaast de Amerikaanse export op achterstand. Deze zorgen namen volgens enkele experts de afgelopen handelssessie de overhand onder handelaren op de CBoT.

Transport
Om de krapte op de graanmarkt te verlichten maakte de Amerikaanse president Joe Biden gisteren bekend dat hij tijdelijke silo's langs de grens van Oekraïne wil bouwen. Door de blokkade van de havens aan de Zwarte Zee ligt er 20 miljoen ton graan in Oekraïne dat het land niet uit kan. Het Witte Huis werkt aan een plan om het graan per spoor uit Oekraïne te krijgen. Doordat in Oekraïne en de EU de treinen op een andere spoorbreedte rijden moeten de treinen aan de grens overgeladen worden. "Ik werk nauw samen met onze Europese partners om 20 miljoen ton graan in Oekraïne op de markt te krijgen om daarmee de voedselprijzen te verlagen", aldus Biden gisteren op een conventie in Philadelphia. Zijn oplossing is het op korte termijn tijdelijke silo aan de grens van Oekraïne en in Polen te bouwen. Van daaruit kan het graan in de Europese wagons geladen worden om het naar de havens te vervoeren en het zo alsnog op de wereldmarkt te krijgen.

Concurrentie
De problemen met de uitvoer van graan uit Oekraïne houden zeker nog wel een paar jaar aan verwachten analisten. Verschillende bronnen spreken over zeker drie seizoenen. Landen die voor een deel afhankelijk zijn van graan uit Oekraïne zoeken daarom naarstig naar andere leveranciers. Voor Aziatische kopers is Australië door de ligging een logische keuze. Daar komt nog bij dat Australië afgelopen seizoen ook nog eens een recordoogst binnenhaalde. Ook voor de nieuwe oogst zijn de opbrengstvooruitzichten goed. Er is echter een limiet aan de hoeveelheid tarwe die de Australische havens kunnen verwerken. Volgens een bron zijn de graanelevatoren al tot september volgeboekt. Daarom richten de Aziatische kopers de blik op Frankrijk en Roemenië. De prijs van tarwe uit Frankrijk en Roemenië komt inclusief kosten voor transport naar Indonesië voor levering augustus inmiddels al dichtbij of duikt zelfs al onder de prijs voor Australische tarwe.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden