Terwijl Oekraïne op alle mogelijke manieren graan probeert te exporteren (via de weg, spoor en rivieren) exporteert Rusland geroofd Oekraïens graan gewoon via de Zwarte Zee. Tot nog toe met als enige bestemming Syrië.
Dit stelt vice-minister van landbouw Taras Vysotsky van Oekraïne. Hij werd geïnterviewd door Radio Svoboda.
In Oekraïne zitten vele miljoenen tonnen graan vast, in silo op het platteland en in havens. Rusland heeft een aantal van deze silo's met raketten en vliegtuigen bestookt, waarbij het graan deels in brand is geraakt.
Via Donaumonding
Oekraïne probeert ondertussen het graan weg te krijgen, maar dat kan niet via de Zwarte Zee omdat Rusland daar een blokkade heeft ingesteld. Via de weg en het spoor is de capaciteit beperkt, maar langs de kust en de Donaumonding kan wel graan in grotere hoeveelheden via Roemenië het land uit. Via deze route is inmiddels meer dan een miljoen ton Oekraïens graan geëxporteerd. Dit heeft de Roemeense president Klaus Iohannis gezegd op een persconferentie in Kiev. Zijn land wil Oekraïene verder helpen met met deze export. Tegelijk hekelde Iohannis de Russische 'voedselchantage', die plaatsvindt door de blokkade van Oekraïense zeehavens.
Geroofd graan deels geweigerd
Vysotsky stelt ondertussen dat Rusland volgens berekening inmiddels zo'n 200.000 ton Oekraïens graan uit de regio's van Cherson, Donetsk, Luhansk en Zaporizjia heeft geroofd. Dit is vooral met behulp van vrachtauto's en per spoor gebeurd. Na vervoer naar Rusland zelf is vervolgens een groot deel van dit graan verscheept. Het is onder meer aangeboden aan Egypte, maar dat land heeft onder Oekraïense druk afgezien van koop. Ook Libanon heeft geweigerd, al kampt dit land met grote tekorten. Alleen Rusland's bondgenoot Syrië heeft tot nog toe uit Oekraïne geroofd graan geaccepteerd. Satellietbeelden bevestigen dat.
Turkije laveert
Er gaan ook hardnekkige geruchten dat Turkije graan uit Oekraïne zou hebben gekocht van de Russen, maar daar is moeilijk bevestiging van te krijgen. Turkije laveert een beetje tussen steun aan Oekraïne en ook banden met Rusland houden.
Diverse landen denken ondertussen na over alternatieve manieren om Oekraïens graan het land uit te krijgen, maar een effectieve oplossing voor dit probleem is nog niet zomaar gevonden.