De uienmarkt zit in de overgang tussen de oude en de nieuwe oogst. Dat is in de handel goed te merken. Er worden weinig transacties gedaan. Het is aftasten en kijken welke kant de markt op gaat bewegen.
Dat het seizoen richting het einde gaat is goed terug te zien in de exportcijfers. In week 23 is er 12.715 ton geëxporteerd. Dat is helemaal niet slecht voor deze tijd van het jaar, maar steekt wel wat schril af tegen het seizoengemiddelde dat op 26.112 staat. De Nederlandse uiensector heeft overigens een uitstekend exportjaar achter de rug. De teller staat tot nu toe op 1,25 miljoen ton, een record.
Het aanbod van uien van de oogst 2021 is nog niet volledig opgedroogd maar het aanbod neemt wel af. De kwaliteit is wel een issue maar er zijn nog goede uien te krijgen volgens sorteerders. Tegelijkertijd komen ook de winterplantuien op de markt. Psychologisch klinkt nieuwe oogst altijd goed volgens een handelaar, maar het ligt heel erg aan het type klant of dat in de praktijk ook het geval is. De vroege uien zijn nog teer en moet je niet te lang op het schap laten liggen.
Oude oogst onder druk
Door het aanbod van nieuwe uien staan de baalprijzen voor de uien van de oude oogst onder druk. Er komen niet zoveel kansen meer voorbij om te verkopen en daar zijn zowel de inkopers van de retail als de sorteerbedrijven zich van bewust. Voor de nieuwe oogst is het vooral nog aftasten welke kant de markt op gaat. Winterplantuien is een echte nichémarkt. Door de kleine hoeveelheden die omgezet worden is het lastig een betrouwbare prijs te krijgen. Een grove indicatie voor de baalprijs ligt ergens tussen de €30 en €40 per 100 kilo. {{dataviewSnapshot(40_1656594175)}}