Shutterstock

Nieuws Chocolade

Zorgen over volumes door salmonella bij Callebaut

12 Juli 2022 - Max van der Heijden

De nasleep van de salmonellabesmetting bij Barry Callebaut zal nog lang gevolgen hebben. Dat verwacht Guido Rousseau, directeur van Rousseau Chocolade. ''Voor Sinterklaas en kerst ben ik bang dat alle fabrikanten lagere volumes geleverd zullen krijgen.''

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Twee weken geleden ontdekte de Belgische chocolademaker Barry Callebaut dat er sprake was van een salmonellabesmetting in de fabriek in Wieze. Uiteindelijk bleek een partij lecithine uit Hongarije besmet te zijn. Het bedrijf moest dertig vrachtwagens aan chocolade vernietigen en 73 bedrijven kregen besmette chocolade binnen. 

Zorgen op de lange termijn
Dat gold niet voor Rousseau Chocolade, dat chocoladeproducten maakt en zelf 24 winkels heeft (vooral in Limburg). ''Wij krijgen onze chocolade in blokken binnen, dus toen de besmetting plaatsvond, was onze chocola al geproduceerd en lag die al in het magazijn'', vertelt Rousseau aan de telefoon. ''Voorlopig hebben wij nog genoeg chocolade doordat er daar nog genoeg voorraad is. Collega's die hun chocolade vloeibaar geleverd krijgen, hebben een groter probleem.'' 

Hoewel Rousseau op de korte termijn geen zorgen heeft, zijn die op de langere termijn des te groter. ''Het probleem is vooral dat de productie nu stilligt. Dus op termijn krijgen we allemaal last van deze besmetting.'' Ook stoort de gebrekkige communicatie vanuit Barry Callebaut hem. ''Ik heb onlangs met onze accountmanager bij Barry Callebaut gesproken en die kan ons niets vertellen over onze voorraad of de stand van zaken. De communicatie is nog heel erg onduidelijk.''

Afscheid van topman
Afgelopen donderdag, een week na de salmonellabesmetting, kondigde Barry Callebaut aan dat de 'Chief Innovation, Sustainability & Quality Officer' Pablo Perversi per 1 september afscheid neemt van het bedrijf. Het is nog onbekend wie hem opvolgt.

Droste en Verkade
Bij chocoladeverwerker Droste hebben ze alleen indirect last gehad van de besmetting. ''We hebben niet echt veel last gehad van de salmonellabesmetting bij Barry Callebaut. Bij hen was een lading lecithine uit Hongarije besmet en onze lecithine komt daar niet vandaan'', zegt een woordvoerder van Droste. ''Wel hebben we wat financiële schade geleden doordat we onze producten hebben moeten laten testen.''

Verkade laat in een mailtje weten dat het bedrijf altijd nauw in contact staat met de leveranciers en strenge controle uitvoert om de kwaliteit van de grondstoffen te garanderen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden