Shutterstock

Analyse Granen en Grondstof

Granenmarkt weet geen richting te kiezen

4 Augustus 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De noteringen op de granenmarkt bewogen afgelopen handelssessie zijwaarts. Oekraïne, voorlopige oogstcijfers en economische ontwikkelingen geven tegenstrijdige signalen af. Spelers op de markt worstelen hoe die factoren tegen elkaar afgezet moeten worden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De noteringen op de granenmarkt deden de afgelopen handelssessie een stapje terug. Het septembercontract tarwe sloot gisteren op de Matif op €337 per ton. Dat is €2 lager vergeleken met het slot een dag eerder. Op de CBoT leverde de tarwekoers 1% in. Dat is de vierde dag op rij dat de tarwenotering op de CBoT lager sluit. De prijzen van maïs en soja zijn bijna gelijk gebleven op de Amerikaanse beurs.

Door de sterk gedaalde tarweprijs in vergelijking met een paar maanden geleden trekt de vraag naar tarwe aan. Zo hebben analisten de omvang van de graantender die Algerije uit had staan met ruim 40.000 ton naar boven bijgesteld. De fysieke markt voor de Franse tarwe blijft krap volgens analisten. Daardoor ligt er een stevig fundament in de tarwemarkt. De vorderingen bij de tarweoogst zorgen nu wel voor druk op de markt. Telers en handelaren willen een deel van de tarwe die nu geoogst wordt snel verkopen. Dit is een gebruikelijk fenomeen.

Tegenstrijdige signalen
Hoe de tarwemarkt zich verder ontwikkelt zal voor een deel afhangen van hoe de situatie in het Zwarte Zee gebied zich ontwikkelt. Er is inmiddels een schip met maïs vertrokken uit Odessa, maar verder blijft het angstvallig stil met nieuwe afvaarten. Ook de opbrengstcijfers zijn een factor van belang. In Frankrijk valt de tarweoogst volgens de voorlopige cijfers niet mee. Voor Roemenië valt de opbrengst circa 25% lager uit ten opzichte van vorig seizoen, toen een topopbrengst werd gerealiseerd. Het Deutscher Bauernverband gaat voor Duitsland uit van een tarweopbrengst die 1% hoger ligt dan vorig jaar.

De maïs- en sojanoteringen op de CBoT worden op het moment geregeerd door de weerberichten. De maïs is bijna uitgebloeid en in soja worden de peulen gezet. Voor een deel van de Midwest is er sprake van een gunstige weersvoorspelling voor de groei van deze gewassen. In delen van het gebied zijn uien voorspeld, de verwachting van hoge temperaturen die eerder nog voor deze maand werden voorspeld zijn wat afgezwakt.

In bredere zin heerst er onder handelaren en analisten zorgen over de economische verwachtingen. De inflatie blijft hoog en van de geopolitieke ontwikkelingen rondom Taiwan gaat bepaald geen geruststellend signaal uit. Dat zet een rem op de stijging van de grondstofprijzen in het algemeen en heeft daarmee ook een effect op de granenmarkt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden