Shutterstock

Analyse Cacao

Cacaoprijs stijgt, maar niet voldoende

22 Augustus 2022 - Max van der Heijden

De cacaoprijs op de ICE beurs in Londen kende de afgelopen weken ups en downs. Nadat de prijs een week geleden instortte als gevolg van de goede oogsten in Ivoorkust, schoot die daarna weer omhoog. Dit was het gevolg van de beslissing van investeerders die hun shortposities wilden sluiten. Vervolgens had de hoge dollar een drukkend effect op veel grondstoffen waaronder cacao. Die daling werd afgeremd door het zwakke pond die het kopen van cacao aantrekkelijk maakte. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Al met al stond de prijs van cacao afgelopen vrijdag £7 per ton hoger dan de laatste analyse van 8 augustus, een stijging van 0,39%. Toch zijn er zorgen dat de prijs niet voldoende stijgt om de hevige inflatie te compenseren.

Dinsdag meldde de regering van Ivoorkust dat de hoeveelheid cacao in de havens in de periode van 1 oktober 2021 tot 14 augustus 2022 0,4% hoger lag dan een jaar geleden. En hoewel er dus op korte termijn voldoende cacao is, kan dat in de toekomst anders zijn vanwege de oorlog in Oekraïne. Er is namelijk een tekort aan kunstmest door die oorlog. Dit kan in de toekomst leiden tot lagere oogsten in Ivoorkust en Ghana. 

In Ghana ligt de oogst zoals al eerder gemeld 35% lager dan een jaar geleden, dit als gevolg van droogte en gewasziekten. Wel verwacht de nationale cacao-organisatie dat de oogst zich in 2022/23 gedeeltelijk zal herstellen en 31% hoger zal liggen. 

ICCO Analyse
Uit de analyse van de International Cocoa Organisation (ICCO) voor juli,  blijkt dat er in het tweede kwartaal meer cacao verwerkt is in Europa en Zuidoost-Azië en minder in Noord-Amerika. In Europa werd er 2,03% meer cacao verwerkt dan een jaar geleden. Dit wil volgens de ICCO niet zeggen dat de consumptie ook zal stijgen, zo waarschuwt de organisatie. Het kan ook zijn dat verwerkers uit angst voor verdere stijgende energieprijzen alvast vooruit werken. 

In Azië steeg de hoeveelheid verwerkte cacao met 3,64%. In Noord-Amerika meldde de National Confectioners' Association (NCA) dat de hoeveelheid verwerkte cacao 6,29% lager ligt in het tweede kwartaal dan een jaar geleden. Deze lagere verwerkingscijfers zijn te verklaren doordat Amerika 22% meer verwerkte cacao importeert. 

Al met al denkt de ICCO dat de hogere vraag naar cacao en de verwachte tekorten voor het seizoen 2021/22 niet voldoende zijn om de cacaoprijzen even hard te laten stijgen als de inflatie. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden