De cacaoprijs bereikte afgelopen vrijdag het op één na hoogste punt sinds het begin van het jaar. Vooral het nieuws van woensdag dat de International Cocoa Organization (ICCO) de cacaoproductie voor het jaar flink naar beneden bijstelde, deed de prijzen goed.
De ICCO stelde de hoeveelheid geproduceerde cacao voor het jaar 2021/22 bij met een verlaging van 354 duizend ton. De verwachte productie staat nu op 4.890 duizend ton cacao, de productie van 2020/21 is uiteindelijk uitgekomen op 5.244 duizend ton. Daarmee is de verwachte productie voor dit jaar 6,8% lager. Behalve de lagere productie draagt ook de zwakke dollar bij aan de hoge prijzen van cacao.
In Ghana zorgt onder meer de hoge cacaoprijs ervoor dat de lokale munt, de Ghanese cedi, snel aan waarde verliest. Daarom voelt de op één na grootste cacaoproducent ter wereld zich genoodzaakt om bij het Internationaal Monetair Fonds aan te kloppen voor een steunpakket ter waarde van $3 miljard. In Ghana eindigt komende week het zogeheten lichte oogst seizoen. In deze tijd van het jaar wordt de cacao geoogst die bedoeld is voor lokale verwerkers. Hierna komt in oktober tot en met mei de gewone cacao-oogst aan bod.
De Ghanese cacao-organisatie Cocobod wil in totaal $1,3 miljard lenen om volgend seizoen cacao te kunnen kopen van de boeren. Vanwege de financiële situatie in het land dat kampt met een recessie en een inflatie van meer dan 29%, was het lang onzeker of de organisatie de lening, die door de overheid goedgekeurd moet worden, wel zou krijgen. Deze lening komt bovenop de schulden die de Cocobod al heeft. Het hoofd van de Ghanese Algemene Rekenkamer maakt zich dan ook zorgen. De organisatie zelf zegt echter dat het strenge maatregelen heeft genomen om de schulden af te betalen of in andere gevallen duurdere schulden te vervangen door goedkopere.
Cacao piekt niet
De aanhoudende zorgen over tegenvallende oogsten zorgde ervoor dat de cacaoprijs vrijdag op $1.804 per ton stond, alleen op 10 februari stond de prijs hoger, toen op $1.807 per ton. Vergeleken met een jaar geleden is de prijs circa 1,1% hoger.
De vraag naar cacao lijkt volgens het ICCO voorlopig stand te houden, dit ondanks hogere productiekosten, problemen met de productieketen en de hoge rente. Wel kan de huidige stabiele positie van de vraag naar cacao snel veranderen, waarschuwt de organisatie.