De licht oplopende palmolieprijs in de voorbije week heeft weer een duw naar beneden gekregen door nieuws over oplopende voorraden in Maleisië. Dit is voor de exporteurs onwelkom nieuws, omdat de palmolie-oogst volop loopt en de aanvoer stijgend is
Maleisië is de tweede producent ter wereld, na Indonesië. Dit land heeft ook moeite om de voorraden ruwe palmolie niet verder te laten oplopen. Het doet er daarom alles aan om de export zo soepel mogelijk te laten lopen. Zo heeft het land heffingen op de export van palmolie voorlopig opgeschort.
De laatste weken profiteerde de palmolieprijs iets mee van de prijsstijgingen op de markt voor ruwe olie, mede omdat een deel van de palmolie wordt verwerkt tot biodiesel, maar het nieuws over oplopende voorraden verstoorde dit positieve prijseffect
{{dataviewSnapshot(46_1662534823)}}
In grote lijnen lijkt de palmoliemarkt zich de laatste maanden weer te voegen naar het patroon van de voorgaande jaren. In augustus lag de prijs zelfs iets onder het niveau van vorig jaar.
Daarmee kwam in Indonesië ook weer een stuk oude problematiek naar voren. Veel kleine producenten van palmolie vinden dat de prijs voor verse oliepalmvruchten te laag is en blijft.
Moratorium plantages niet verlengd
Mede daarom (en vanwege de ontbossingsdiscussie) was sinds 2018 een moratorium van kracht op de aanleg van nieuwe oliepalmplantages. Vorig jaar is echter 'vergeten' om deze driejaarlijkse regeling te verlengen en is er nieuwe aanvoerdruk vanuit grote olieplantages. De kleine producenten willen hier maatregelen tegen, vooral omdat hun inkomen onder druk staat.