De granenmarkten vrezen voor een lagere vraag nadat de consumentenprijsindex in de VS met 0,4% groeide afgelopen maand. Ook keken de graanhandelaren donderdag naar de gesprekken tussen de Turkse president Tayip Recip Erdogan en de Russische president Vladimir Poetin.
Daarmee hangt de deal voor de graancorridor letterlijk boven de markt. Erdogan is een groot voorstander van het verlengen van de deal. Maar graanhandelaren zijn er niet zo zeker van en leken te speculeren (zie hieronder in tweet) op het direct knappen van het graanakkoord. Tijdens de gesprekken waar het ook ging over de Russische gasexport zei Erdogan vastberaden te zijn om het akkoord te verlengen. Er lijken handelaren te zijn die hebben ingezet op het direct knappen van het graanakkoord.
An uncommon big sell order in #wheat ahead of the main session...did someone bet that Erdogan and Putin would terminate the grain deal today? pic.twitter.com/hWK5juectc
— Andrey Sizov (@sizov_andre) October 13, 2022
Rusland heeft aan de Verenigde Naties (VN) en Turkije, formeel de onderhandelingspartners, laten weten de graandeal best te willen verlengen als daar een soepelere toegang van Russisch graan en kunstmest tot de wereldmarkt tegenover staat. Komt de VN Rusland daar niet in tegemoet, dan kan het niet verlengen van het graanakoord best wel eens optie zijn, zo liet de Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties in een interview aan Reuters weten. Russisch graan en meststoffen kunnen volgens het huidige akkoord al op de wereldmarkt worden verkocht, maar de Russen geven aan hier in de praktijk grote moeite mee te hebben. Die blokkades moeten volgens hen worden opgeruimd.
Inflatie
De graanmarkt keek ook naar de naar de consumentenprijsindex in de Verenigde Staten. De handel had vooral een stijging van deze index van 0,3% ingecalculeerd. De voedselprijsindex over september is echter 0,8% hoger dan de maand ervoor en 11,2% vergeleken met een jaar geleden. De prijsstijgingen zijn slecht nieuws voor het besteedbaar inkomen van Amerikanen. Op de CBOT zette het decembercontract tarwe donderdag de prijsdaling van woensdag door. Ook werd bekend dat de Irakese graaninkopers een internationale tender van minimaal 50.000 ton tarwe hebben geannuleerd.
{{dataviewSnapshot(6_1665743351)}}
Maïs
Ook de maïsprijs op de CBOT bleef dalen. Handelaren zijn bang dat de vraag afneemt nu de beperkte vraag prijzen omhoog stuwt. Nieuws dat China ervoor kiest om haar maïs uit Brazilië te halen in plaats van de VS, deed de prijs dinsdag geen goed. Meer dan 45 Braziliaanse faciliteiten hebben de goedkeuring gekregen om maïs naar China te exporteren. Normaliter koopt China geen Braziliaanse mais, vanwege de eisen die het land stelt aan geïmporteerde producten. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw voorspelde in het WASDE-rapport dat China naar schatting 18 miljoen ton aan maïs zou importeren.