De diverse grondstofmarkten voor de bakkerij worden nog altijd gekenmerkt door grilligheid. Deze volatiliteit was afgelopen week duidelijk op de tarwemarkt. Suiker is na enkele weken daling weer duurder geworden. Room en boter werden beiden flink goedkoper.
Afgelopen week werd het weer eens duidelijk dat Rusland de granenmarkt in een ijzeren houdgreep heeft. Het al dan niet tijdelijke besluit om uit de graancorridor te stappen resulteert in stijgende prijzen van de termijnmarkten voor tarwe. Gelukkig kwam de Russische president Vladimir Poetin vorige week op zijn besluit terug, maar de koers is nog niet helemaal hersteld van dat eerdere besluit.
Volgens een insider deed de koers niet helemaal waar Rusland op hoopte. De markt had al voorgesorteerd op een eventuele terugtrekking en dus bleef de stijging van d tarwekoers op de Matif in Parijs vorige week maandag relatief beperkt. Ook hielp het mee dat de Oekraïense graanexport gewoon doorging, zij het deze keer zonder Russische toestemming.
Over circa twee weken loopt de graandeal a, Rusland lijkt deze niet zonder slag of stoot te willen verlengen. Het land is ontevreden over de huidige graandeal en gedraagt zich alsof het alle kaarten in handen heeft. Het land wordt echter hard geraakt door economische sancties en exporteert graag haar recordoogst aan zoveel mogelijk landen.
In gesprekken met de Turkse president Erdogan hebben Rusland en Oekraïne beloofd voorrang te geven aan de graanexport naar Afrika, waar meerdere landen zijn getroffen door voedseltekorten. Nu liep het met een sisser af, maar opnieuw Russische rood licht voor de graandeal en mogelijk zelfs een blokkade wordt door kenners niet uitgesloten.
Bauke Wierdinga, van Koopmans, denkt echter niet dat het zo'n vaart gaat lopen: ''Het vertrouwen richting de toekomst is juist groter, nu duidelijk is geworden dat de actie van Rusland niet het effect had waar zij op hoopten.'' Volgens hem is voor Rusland duidelijk geworden dat een grondstoffenoorlog niet de moeite waard is. En is er daarom ook geen reden tot paniek.
Suiker en zuivel
De suiker werd de afgelopen week weer duurder na weken van daling. Onzekerheid over de Indiase suikerexport waarvan het quotum nog steeds niet bekend is, stuwt de prijs omhoog. Ook de verkiezingen in Brazilië, waar Lula is verkozen, resulteert in hogere prijzen. Onder de nieuwbakken president is de kans groot dat er meer suiker verwerkt gaat worden tot ethanol. Daardoor kan minder suikerriet worden verwerkt tot suiker.
De prijs van boter en room daalt nu al een aantal weken op rij en de vraag is of er sprake is van speculatie of dat er echt een overvloed aan boter op de markt aanwezig is. Voor het eerste kwartaal van 2023 worden boterprijzen voorzien van ver onder de €6.000 per ton. Wellicht dat de feestdagen dit nog kunnen veranderen, dan wordt er traditioneel uiteraard veel boter gebruikt.