Shutterstock

Nieuws Bakkerijgrondstoffen

Granenprijs daalt ondanks onrust, boter goedkoper

14 November 2022 - Redactie Foodbusiness

Ondanks onrust in Oekraïne is de granenprijs gedaald. Ook de boter is goedkoper geworden door ruime voorraden en een grote productie. De suiker is duurder geworden door tegenvallende oogsten in Europa en Zuid-Amerika en een Indiaas exportquotum.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwe op de Matif is ten opzichte van vorige week goedkoper geworden. Oekraïne blijft een factor van belang op de tarwemarkt. De export loopt vertraging op, bombardementen en beschietingen hebben silo's en andere opslagfaciliteiten beschadigd die daardoor geheel of gedeeltelijk onbruikbaar zijn geworden. En hoewel de FAO tijdelijk 30.000 folieslurven beschikbaar heeft gesteld, waar circa 6 miljoen ton graan in kan worden opgeslagen, loopt het nog geen storm.

Sinds de Russische invasie zijn de lokale prijzen ingestort, hierdoor hebben boeren moeite om het hoofd boven water te houden. Door oogsten achter te houden hopen de boeren de prijs omhoog te stuwen.  

De ogen zijn ook gericht op Rusland. Analisten verwachten dat dinsdag of woensdag duidelijk gaat worden welke kant het op gaat met de verlenging van de graandeal. Mocht deze deal verlengd worden, dan is dat goed nieuws voor de markt, zeker als het voor Rusland makkelijker wordt om tarwe te exporteren. Ook de tegenvallende oogst in Argentinië en de ruim ingeschatte oogst in Australië hebben invloed op de prijs. 

Suikerprijs in de lift
De suikerkoersen zaten de afgelopen week in de lift. De prijsstijging is gevolg van de lage suikerproductie in verschillende landen. Zo loopt de Braziliaanse suikerproductie 7,3% achter op vorig jaar en wordt in Frankrijk de bietenoogst opnieuw lager ingeschat. Deze achterstand zal Brazilië op korte termijn niet inhalen. Het aanbod is verder onder druk komen te staan door een exportquotum in India. Ook de Amerikaanse suikerbieten-oogst valt tegen.

Omdat ook de Franse suikerbietenoogst tegenvalt zorgt dit ervoor dat Europa dit seizoen meer suiker moet importeren dan andere jaren. De suikerbietenoogst in Frankrijk valt 7,1% lager uit dan vorig jaar en 13,6% lager uit dan het vijfjarig-gemiddelde. Tot slot werd bekend dat tot mei 2023 maximaal 6 miljoen ton suiker over de Indiase grens mag gaan, dat is ruim onder de 11,2 miljoen ton die het land vorig jaar exporteerde. Dit zet de prijzen nog verder onder druk. 

Al met al is de verwachting dat er de komende maanden sprake zal zijn van een wereldwijd lagere suikerproductie en een kleinere export. De prognose van november bedraagt 9,08 miljoen ton suiker, dat is 1% minder dan de verwachting in oktober.

Ruime botervoorraden
De boterprijs is de afgelopen maanden hard gedaald en ook afgelopen week zette deze daling zich door. Goedkope producten uit Ierland hebben de prijs omlaag gedrukt. Daar komt bovenop komt dat de melkaanvoer seizoensmatig gaat toenemen en producenten meer melk verwerken tot boter. Ook zijn er zorgen op de zuivelmarkt dat de vraag naar melk afneemt als gevolg van de hoge inflatie. Tot slot is er druk van de lage prijzen voor plantaardige oliën waardoor met name bakboter de wind tegen heeft.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden