Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Grondstofmarkten sluiten onrustig jaar kalm af

30 December 2022 - Redactie Foodbusiness

Het is alweer tijd voor de laatste Markt Starter van het jaar. Een onrustig jaar op de grondstoffenmarkt loopt bijna op zijn einde. Op de valreep van het oude jaar zetten wij nog een keer de laatste trends op een rij. Waarbij opvalt dat veel markten relatief kalm bewegen, ondanks de corona-onrust in China. Dit is de Markt Starter van vrijdag 30 december 2022. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
Het snelgroeiende aantal coronabesmettingen in China zorgt ervoor dat de tarweprijs donderdag in Parijs lager sloot: op €308,50 per ton. Daarmee kwam de stijgende trend ten einde. Volgend jaar wordt het verzekeren van schepen in Wit-Rusland, Rusland en Oekraïne duurder vanwege de oorlog aldaar. Dit betekent dat de kosten in de keten oplopen. 

Soja
2022 dreigt voor Argentinië het droogste jaar in een eeuw tijd te worden. Dat heeft gevolgen voor de sojabonenteelt in dat land. Ook zijn er zorgen over China, waar het aantal besmettingen snel oploopt en de vraag naar sojabonen afneemt. De droogte weegt vooralsnog zwaarder, want in Chicago blijft soja stappen naar boven zetten. De grens van $550 per ton is intussen gepasseerd. 

Suiker
Na een opwaartse trend is de suikermarkt deze week teruggezakt tot rond het niveau van $550 per ton. De grootste input komt nog steeds van de raming van de grote Braziliaanse suikergroep Conab. Afgelopen dinsdag 27 december kwamen zij naar buiten met de nieuwste productiecijfers van 36,4 miljoen ton, fors hoger dan de eerder geraamde 33,9 miljoen ton. 

Koffie
Koffie is sinds half november bezig aan een opwaartse trend, maar de Arabica-notering in New York sloot gisteren wel lager op $3748,96 per ton. De stijgende trend wordt veroorzaakt door droogte in Brazilië. Daarbij zorgt de verzwakte dollar voor vraag op de wereldmarkt. 

Palmolie
De verwachting van analisten is dat door de versoepelingen van de coronamaatregelen in China de vraag naar palmolie aantrekt. De markt is sinds half december bezig aan een rustige opmars die op de valreep van het oude jaar nog altijd gaan de is. De grens van 4.000 Maleisische ringgit per ton is deze week gepasseerd. 

Aardgas
Door aanhoudend mild winterweer in Europa en ruime voorraden zijn de aardgasprijzen gezakt tot het niveau van voor de oorlog in Oekraïne. Een turbulent jaar op de gasmarkt wordt daarmee kalm afgesloten. Wel verwachten analisten dat de gasprijzen volgend jaar historisch gezien hoog blijven. Na een forse afwaardering deze week liep de Nederlandse termijnmarkt (TTF) gisteren wel weer wat op tot ruim €83 per megawattuur. 

Brent-olie
De oliemarkt worstelt met de Chinese coronapandemie. Op korte termijn is dit ongunstig voor de vraag naar olie, maar op de langere termijn kunnen de versoepelingen gunstig uitpakken voor de afzet. Dit laatste lijkt wat zwaarder te wegen. De prijs van Brent-olie liep gisteren weer op tot $83,90 per vat, nadat de markt woensdag lager sloot. 

Euro/dollar
De euro blijft terrein winnen ten opzichte van de dollar, een trend die al langer tijd gaande is. De waarde van de euro is gisteren opgelopen tot $1,0646, het hoogste niveau sinds half december. De verwachting dat de ECB de rente in 2023 verder gaat verhogen, maar de Europese munt sterker. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden