De prijsindex van de FAO, de voedsel en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, kwam in december uit op gemiddeld 132,4 punten. De index was 2,6 punten (1,9%) lager dan in november en daalde daarmee voor de tiende maand op rij. Dit betekent dat globaal gezien voedsel goedkoper wordt, gerekend naar de prijzen van agrarische grondstoffen en vlees.
Belangrijke drijfveer was de scherpe prijsdaling van plantaardige oliën gecombineerd met enkele dalingen in de granen- en vleesprijzen. De zuivel en suikerprijzen zaten de afgelopen maand in de lift. De voedselprijsindex voor heel 2022 komt uit op 143,7 punten. Daarmee is deze 18 punten of 14,3% hoger dan in 2021.
Granen
De FAO Granenprijsindex stond gemiddeld op 147,3 punten in december en was daarmee 2,9 punten (1,9%) lager dan in november. Wel ligt de prijsindex nog altijd 6,8 punten (4,8%) boven de prijsindex van december 2021. De tarweprijzen daalden in december, doordat oogsten in het zuidelijk halfrond de wereldwijde voorraden verder aanvulden. Ook de maïsprijzen daalden vergeleken met vorige maanden door sterk aanbod uit Brazilië. Wel zijn er zorgen over de droogte in Argentinië. Ook de gerstprijzen daalden. De rijstprijzen zaten in de lift door Aziatische kopers. Voor heel 2022 bereikte de granenprijsindex een recordhoogte van 154,7 punten. 23,5 punten of 17,9% hoger dan in 2021 en ook hoger dan het vorige recordjaar 2011. De tarwe- en maïsprijzen specifiek bereikten nieuwe hoogtes in 2022.
Oliën
De FAO plantaardige olie index kwam gemiddeld uit op 144,4 punten in december. 6,7% of 10.3 punten lager dan in november en op het laagste punt sinds februari 2021. De daling werd veroorzaakt door lagere prijzen van palm-, zonnebloem- soja- en raapzaadolie. De FAO zuivelprijsindex kwam in december uit op 139,1 punten in december. 1,5 punt (1,1%) hoger dan in november. Het is de eerste stijging in vijf maanden tijd. Ook ligt de prijsindex 10.1 punten (7,9%) hoger dan een jaar geleden. In december gingen de kaasprijzen internationaal omhoog door een robuuste import vraag en ietwat krapper aanbod. De wereldwijde boterprijzen daalden voor de zesde maand op rij. De vraag naar boter ligt laag en de lokale voorraden zijn vaak meer dan voldoende. Melkpoederprijzen zijn iets lager door lagere prijzen in West-Europa.
Vlees
De FAO vleesprijsindex staat op 113.8 punten in december. 1,4 punt lager dan in november (1,2%). De prijsindex daalt voor de zesde maand op rij, maar ligt nog altijd 2,8 punt of 2,5% hoger dan december 2021. Vooral de prijzen voor rund- en pluimveevlees lagen in december lager. Dit werd deels gecombineerd door hogere varkens-, schapen- en lamsvleesprijzen. De suikerprijsindex stond op 117.2 punten in december, 2,8 punt (2,4%) hoger dan in november en de tweede stijging op rij. De prijsindex bereikte het hoogste punt in zes maanden tijd. De stijging is mede veroorzaakt door zorgen over het impact van het weer op de oogstopbrengsten in India en tragere productie in Thailand en Australië.
Voor geheel 2022 stond de prijsindex op 114.5 punten, 5,1 punten (4,7%) hoger dan in 2021 en het hoogste gemiddelde sinds 2012.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.