Shutterstock

Nieuws Palmolie

Maleisië dreigt, maar schokt palmoliemarkt niet

18 Januari 2023 - Klaas van der Horst

De palmoliemarkt is op microniveau beweeglijk, maar op macroniveau is de markt sinds juli vorig jaar eigenlijk vrij kalm. Ook het dreigement van Maleisië om niet meer naar de EU te exporteren verandert daar weinig aan.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het Maleisische dreigement van eind vorige week kwam in reactie op de in december vorig jaar aangenomen EU-richtlijn (wet) om de import van producten te verbieden die afkomstig zijn van ontboste gebieden. Deze wet is breed gericht tegen alle teelten waarvoor op grote schaal is gekapt.

Maleisië en buurland Indonesië zien dit als een maatregel tegen de palmolie-industrie en dreigen daarom met tegenmaatregelen. Indonesië kwam eerder al in het geweer en zet nu onder meer versterkt in op lokaal gebruik van palmolie als biodiesel. Daarvoor heeft het het percentage verplichte bijmenging verhoogd naar 35%. Zo komt er minder olie op de wereldmarkt en dat zou de prijs kunnen opdrijven. Maleisië hoopt met (de dreiging van) een exportverbod op eenzelfde effect. 

Verwachting termijnmarkt lager
De markt lijkt er niet van onder de indruk. Maleisische marktanalisten spraken vorige week de verwachting uit dat de termijnmarkt dit jaar rond de 3800 ringgit zou noteren, wat 200 tot 300 ringgit lager is dan de gemiddelde notering in de voorbije zes maanden. Ook de notering van palmolie CIF Rotterdam is vrij vlak.

{{dataviewSnapshot(46_1674025238)}}

De palmoliemarkt lijkt voorlopig meer onder de indruk van de vraag vanuit India en China. Die is momenteel tamelijk zwak: vanuit India omdat het momenteel de eigen boeren wil beschermen en in deze tijd van het jaar import van plantaardige olie ontmoedigt; vanuit China omdat de economische groei er zwak is. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden