De palmoliemarkt is vrij stabiel, ook al zijn er op de iets langere termijn genoeg onzekerheden over de afzet en prijsvorming. Indonesië en Maleisië maken zijn kwaad over de Europese anti-ontbossingspolitiek, maar kunnen moeilijk een vuist vormen. Op andere grote afzetmarkten is het ook afwachten.
Voorlopig gevolg is dat de fysieke markt redelijk stabiel is en de termijnmarkt in Maleisië iets meer zoekend, zoals altijd.
China blijft een zwakke koper. De signalen zijn dat ook India de komende maanden minder gaat kopen, omdat raffinaderijen en handelaren daar eerst hun al aangekochte voorraden willen opruimen.
Het lijkt er op dat ook Aziatische kopers willen afwachten welke concrete gevolgen de Europese anti-ontbossingspolitiek zal hebben. De EU heeft aangegeven dat ze palmolieproducenten achttien maanden de tijd wil geven om zich aan te passen. Indonesië en Maleisië plus de grote producenten in die landen hebben kwaad gereageerd en willen een harde lijn daartegen inzetten.
Biodiesel
Parallel daaraan wil in ieder geval Indonesië, de grootste producent ter wereld, veel meer palmolie voor biodiesel gebruiken, om zo ook het aanbod op de wereldmarkt te beperken. Staatsoliemaatschappij Pertamina heeft een groots investeringsprogramma bekendgemaakt voor uitbreiding en nieuwbouw van raffinaderijen.
De kleine boeren in genoemde landen hebben ondertussen te kennen gegeven dat zij wel willen voldoen aan de wensen van de EU, mits ze hulp krijgen bij een omschakeling naar een duurzamere productie.
De palmoliemarkt wordt evenwel niet alleen bepaald door vraag en aanbod naar palmolie, maar ook door wat er gebeurt op de markten van andere eetbare oliesoorten, en zelfs door de markt voor minerale olie. Deze markten zijn ondertussen ook vrij rustig.